Nederland zou net als Ierland 'nee' hebben gezegd tegen het Verdrag van Lissabon. Dat concludeert Maurice de Hond zaterdag uit een peiling onder twaalfhonderd Nederlanders. Het Europese Hervormingsverdrag dat vrijdag door de Ieren werd weggestemd, zou ook in Nederland slechts door een minderheid van 46 procent gesteund worden.
Het verdrag is een alternatief voor de Europese grondwet. Dit stuk werd in 2005 door 63 procent van de Nederlandse kiezers verworpen. Ook de Fransen zeiden destijds 'nee' tegen dit document, waarna een herziene versie moest worden opgesteld. Dat resulteerde in het Verdrag van Lissabon.
Ierland was ditmaal het enige land dat het risico nam het ingewikkelde werkstuk aan zijn bevolking voor te leggen. In Nederland bestond in de Tweede Kamer geen meerderheid voor een referendum en beslist het parlement over het verdrag. In achttien EU-landen is het parlement al akkoord gegaan.
(De Pers)
Momenteel ben ik nog aan het lezen in het boekje "Voortrekkers & Baanbrekers" van Boris van der Ham. Boris is voorstander van de grondwet en ook van het verdrag. And so am I. Aan de andere kant denk ik dat de boodschap nog niet helemaal door is gekomen bij de bevolking. Deels te wijten aan de bevolking zelf maar ook zeker aan de politiek. Na het 'nee' als reactie op de Europese grondwet zou het kabinet balkenende de straat op gaan om met burgers in discussie te gaan hoe het wel moet. Dat is later weer afgeblazen. Het is jammer dat Nederland zo veranderd is. In zichzelf gekeerd en selfish geworden. Mensen schijnen een houding te hebben dat Europa zich maar aan Nederland moet aanpassen zonder daar maar iets voor willen op te offeren. Iets wat natuurlijk nooit gaat lukken als elk Europees land zo'n houding gaat aannemen en en één van de redenen dat Europa met de veto rechten niet erg effectief was. Daarnaast heb ik het idee dat veel mensen zich de rol van Europa nog steeds niet realiseren. Er is bovendien veel te weinig aandacht voor Europese politiek in het algemeen (zowel vanuit de politiek als vanuit de media). Men schijnt zich liever te richten op Amerika, met haar voorverkiezingen.
Ik denk dat dit stuk redelijk goed laat zien waar het mis gaat en is gegaan. Kan je enkel gelijk geven.