Geweld!

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

Delen

Learned a lesson? Dat was wel de laatste vraag die opkwam naar aanleiding van de winkelcentrummoord in Alphen aan den Rijn. Tijden lang wordt er aandacht besteed aan het onderwerp. Mijn tv opname van de dag er op bleek een 'live' opname te zijn geworden van het voorval van gisteren.
Wat opvalt is dat het als het uitkomen van een film wordt behandeld. En dan wel een actiefilm. Zie de helden en voel het geluk dat je er niet bij betrokken bent. Er was veel aandacht voor de helden, de mensen die anderen in veiligheid brachten, de helden. En veel aandacht voor de slachtoffers, wat denk ik puur is om een goed gevoel te geven aan de niet-slachtoffers.
De media zijn denk ik alleen bezig om de kijker of lezer te pleasen. Deze insteek is puur sensatie.
Precies hetzelfde zie je bij andere voorvallen, zoals het koninginnedagvoorval, de moord op van Gogh, Fortuyn of de schietpartij op Columbine high school.
Het effect is domheid. In plaats dat we een les leren, wordt er intens 'kijk hem nou!' geroepen en dan gaat men verder alsof er niets gebeurd is.
Ook de conclusie dat het zo gek is dat je er niet over na kan denken is pure onverschilligheid.
Eigenlijk is er een duidelijk patroon te zien. De daders hebben bepaalde ideeën, de maatschappij keert zich van hun af, de daders zitten met een soort van wrok. Als dit lange tijd opbouwt komt dit tot een korte maar hevige ontlading met alle gevolgen van dien.
Ik verwacht dan ook dat dergelijke incidenten wel eens toe zouden kunnen gaan nemen omdat de tolerantie ten opzichte van andersdenkenden ingeperkt wordt. Er heerst een klimaat van meedoen of buitensluiten. Wie buitengesloten wordt kan dan eenvoudig ontsporen.
Vreemd genoeg krijgen de mensen die de meeste aandacht behoeven in onze maatschappij juist de minste aandacht.

En dan was het nu de bedoeling een bruggetje te maken naar WikiLeaks. WikiLeaks dat een tijdje terug nog volop in de aandacht stond is nu weer naar de achtergrond verdwenen. De nieuwigheid/nieuwswaarde is weer gedaald. En dat terwijl de WikiLeaks lekker Bradley Manning nu al lange tijd in voorarrest zit onder verschrikkelijk omstandigheden. The Telegraph schrijft:

"Bradley Manning treatment may be 'illegal and unconstitutional'"

Naakt zit hij in zijn cel te wachten op zijn veroordeling of vrijspraak. Dat doet denken aan Guantánamo Bay, de gevangenis die Obama in 2009 zou sluiten, maar welke nog steeds niet gesloten is. Daar komt nog bij dat bijna niemand in die gevangenis ook daadwerkelijk veroordeeld wordt.

Tijd om wat meer conclusies te benoemen en te bediscussiëren zou ik zo zeggen.

Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen