Sparen met 10% rente

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

Praat je over rente anno 2019 dan hoor je veelal dat dit vrijwel 0 is. De rente op een spaarrekening is hooguit dan 0.2% bij bv. NIBC of Lloyds. Wil je je geld parkeren in een deposito bij de bank dan krijg je onder voorwaarden hooguit 1.75% rente. Dus wat wil ik nu met die kop, 10% rente?

Wie meer rendement wil behalen met zijn spaargeld denkt al snel aan de beurs. Zo beleg ik zelf ook in aandelen die ik selecteer middels Tradey. De afgelopen jaren heeft de beurs een mooie stijging meegemaakt en historisch gezien is het rendement op aandelen zo tussen de 5% en 10% over lange periodes. Niet slecht dus, en aandelen selecteren hoeft natuurlijk ook niet per se, een brede tracker (etf) op de beurs (bv. MSCI World) volstaat. In tijden van crisis of correcties kan de beurs echter ook zomaar 50% inleveren. Geen probleem als je dan niet uit paniek uitstapt, want vaak is het zo dat na een aantal jaren dat verlies weer goed wordt gemaakt. Een deel van je geld beleggen is wat mij betreft dan ook een goed idee. Maar om dit nu rente te noemen als het zo fluctueert, nee ik doel hier op iets anders.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer vormen van alternatieve financiering gekomen. Mensen of bedrijven hebben geld nodig en dit wordt bij elkaar gelegd door particulieren. Zogenaamde crowdlending platformen brengen deze geldverstrekkers en leners bij elkaar. Vaak noemen we dit P2P-lending (peer to peer lending), omdat je geld uitleent tussen gelijken (particulieren), zonder tussenkomst van een bank. In ruil voor het verstrekken van dit geld (een soort obligatie) krijg je natuurlijk een leuke rente dat typisch tussen de 5 en 15% per jaar ligt, maar ook kan oplopen tot wel 50% op jaarbasis. Naast geld verstrekken aan particulieren kun je ook geld uitlenen aan bedrijven, dit noemen we p2b-lending (peer-to-business). Bedrijven die geld nodig hebben om uit te breiden of op te starten kunnen zo eenvoudig geld ophalen bij particulieren die dit tegen een mooi rendement willen uitlenen. Ook hier liggen rentevergoeding zo tussen 4% en 22%. Een variant hier op zijn investeringen in vastgoed waarbij je bv. verhuurinkomsten of een rente ontvangt bij verkoop na een aantal maanden of jaren.

Dat gezegd hebbend, geld stoppen in een deposito bij een bank brengt veel minder risico's met zich mee dan geld uitlenen via crowdlending. Dus net als bij geld dat u zou investeren in aandelen geldt ook voor geld dat u in persoons- of bedrijfsleningen investeert, geld moet zijn waar u in het minst gunstige geval zonder zou kunnen. Zoals IceSave of de DSB bank in het verleden omviel kan dit ook gebeuren bij crowdlending platformen, hun loan originators (de geldverstrekkers) of de lenende partij. Desalniettemin is mijn verwachting dat je middels crowdlending een mooi rendement kan behalen van ca. 10% op jaarbasis. Het is echter belangrijk risico's te mijden door veel te spreiden. Gelukkig is dat ook eenvoudig mogelijk want veel platformen kunnen automatisch geld voor u uitlenen en per lening gaat het dan om bedragen van soms maar 1 euro, vaak 10 euro en bij grote projecten vaak vanaf 50 of 100 euro per project. Je aanmelden bij een crowdlending platform is ongeveer 10 minuten werk (vooral voor het verifiëren van de identiteit) en in veel gevallen levert het ook nog wat op (bv een welkomstbonus). Zelf ben ik actief op wel 40 crowdlending platformen, dat is misschien wat veel, maar ik vergelijk graag om te bepalen welke platformen mij het beste bevallen.

Crowdlending is een relatief nieuwe bedrijfstak en het toezicht op deze branch is dus ook beperkt. Sommige platformen bestaan echter al ruim 10 jaar dus het is ook weer niet van gisteren. Andere platformen zijn nog maar kort geleden ontstaan. Hieronder zal ik enkele platformen benoemen waar ik zelf ook geld in heb zitten.

Mintos

Mintos is in Europa een van de bekendste en grootste platformen. Het platform biedt een eenvoudige manier van investeren middels 'Invest & Access', dit spreidt je geld automatisch over het geheel aan leningen en wanneer je het wilt opnemen wordt het direct weer doorverhandeld (behalve leningen waar een achterstand is, daar moet je dan toch even op wachten). Het rendement van 'Invest & Access' is ongeveer 9% op jaarbasis. Echter je kan ook handmatig of middels regels investeren in het aanbod. Je kan dan zelf eisen stellen aan het bedrag, de kredietwaardigheid, het land, de verstrekkende partij, en er zijn nog veel meer criteria die je kan hanteren. Dat laatste doe ik ook en ik behaal daarmee een rendement van ca 12% op jaarbasis. Bijna alle leningen bij Mintos komen met een zogenaamde BuyBack garantie, dat wel zeggen dat wanneer de leningnemer te lang wacht met betalen dat je je inleg (soms met rente) terug krijgt. Als je je aanmeldt via onderstaande link en je investeert in de 1e 30 dagen 1000 euro dan ontvang je nog eens 20 euro cadeau van Mintos (bij 500, 10 euro, bij 5000, 60 euro).
Aanmelden bij Mintos

mintos rente en looptijd leningen
Verdeling van mijn EUR portfolio op Mintos.

Bondora

Bondora P2P crowdlendingBondora is ook een platform dat al wat langer bestaat. Bondora heeft meerdere manieren om te investeren. De eenvoudigste en meest populaire is 'Go & Grow', hier kun je bovendien ook snel weer je geld opnemen als je het nodig hebt, wel is je rendement maximaal 6.75%, dat is ook vrij reëel en wordt doorgaans gehaald. Voor hogere of lagere rendementen kun je zelf investeren in leningen via de Portfolio Manager met een profiel of met Portfolio Pro waar je allerlei criteria kan opgeven. Leningen met een hoog risico kunnen soms wel 50 tot 75% rente geven maar de kans dat er betalingsachterstanden ontstaan is dan ook erg groot. Bondora heeft dan weer geen BuyBack-garantie dus als je veel leningen hebt die niet terugbetaald worden dan kan dit je rendement behoorlijk drukken. Zelf zit ik eigenlijk nog te kort bij Bondora om een zinnig oordeel te geven over het rendement, de gemiddelde rente van mijn portefeuille is 27% volgens Bondora maar dat verwacht ik zeker niet te gaan behalen.
Meld je via deze link aan bij Bondora en je ontvangt 5 euro: https://bondora.com/ref/roderike

lendahand

lendahand gouden stier awardLendahand is een sociaal leningenplatform uit Nederland. Je leent geld uit aan projecten in ontwikkelingslanden. De rentes liggen zo tussen de 3 en 7% en is zodoende niet heel hoog, maar het is een mooie manier om sociale impact te genereren zonder dat het je echt geld kost.
Als je je aanmeldt bij Lendahand ontvang je 25 euro korting op je eerste investering.

IBAN Wallet

iban wallet appIBAN wallet is wellicht het eenvoudigste platform en lijkt eigenlijk heel erg op een bankrekening. Je hebt een app op je telefoon, het geld dat je inlegt, daar krijg je een rente over uitbetaald en wel elke dag ook. Daarnaast is er geen looptijd voor het gewone account en kun je dus ook zo het geld weer opnemen als je het wilt gebruiken. Wil je wat extra rente dan zijn er alternatieven die lijken op een deposito, je zet het geld in een potje vast voor een bepaalde looptijd en je krijgt dan een hogere rente. De rente van 2,5% is niet heel hoog, maar het is dan ook heerlijk eenvoudig in het gebruik.
Als je je aanmeldt via deze link ontvang je 25 euro als je 1000 euro overmaakt op je IBAN wallet, deze kun je daarna ook zo weer opnemen, dus dat is snel verdiend. Vul bij je 1e investering deze code in: DRHG-E9QT-F6WQ

Lender & Spender

Ook Lender & Spender is een Nederlands platform. Het rendement is ongeveer 4% en de leningen hebben in vergelijking met andere platformen een redelijk laag risico omdat er bijna altijd een onderpand is (vaak het huis). Je kunt zelf geld storten of maandelijks iets storten. Je kan er ook voor kiezen om maandelijks de aflossing en rente uit te laten keren, altijd leuk als er zo steeds wat geld binnenkomt op je rekening. Via deze vriendenlink krijg je 25 euro als je binnen 6 maanden 1000 euro hebt ingelegd.

Iuvo

Iuvo group heeft ook een hele leuke welkomstbonus, je kunt hier zelfs 90 euro ontvangen. Daartoe moet ik je wel eerst uitnodigen, dus als je interesse hebt, laat je voornaam, achternaam en e-mailadres dan achter bij de reacties (of stuur mij een e-mail). Die gegevens zal ik niet publiceren uiteraard.

October

October appOctober is een platform dat leningen verstrekt aan ondernemers, waaronder ook Nederlandse ondernemers (maar ook Frankrijk, Spanje en Italië). Typisch krijg je hiervoor een rente van 5 a 6% over je inleg en je kunt investeringen via de app volgen. Je kunt al uitlenen vanaf 20 euro per project. Zelf heb ik een rendement van ongeveer 6% en heb ik (vrijwel) nooit betalingsachterstanden. Dat is bij sommige andere platformen wel anders. Als je je aanmeldt met deze link (promotiecode REMMERINK) dan ontvang je 20 euro extra als je 500 euro stort op je account.

Ik heb lang niet alle platformen nu besproken, in totaal maak ik gebruik van ca. 40 van dergelijke platformen (meestal maar met kleine bedragen), waaronder:
Funding Circle,
Mintos,
Lendahand,
KapitaalOpMaat,
iuvo group (op uitnodiging voor de 90 euro bonus),
Zonnepanelen delen,
Lender & Spender,
EstateGuru,
Bondster,
Swaper,
FinBee,
Robo cash
PeerBerry
october
Omaraha
Crowdestor
NEO Finance
Monethera
Viventor
Wisefund
EvoEstate
BulkEstate
CrowdEstate
Housers
Ekassa
Bondora
Collin Crowdfund
CrowdAboutNow
ViaInvest
Flender
TfgCrowd
BitOfProperty
symbid
Lenndy
Trine

Meer informatie over crowdlending kun je ook vinden op: crowdfunding informatie en p2p lending informatie

Voor alle acties geldt dat er wellicht een looptijd is of aanvullende voorwaarden zijn (voor zover noemenswaardig probeer ik dat wel te vermelden) dus ik geef geen garanties, doorgaans heb ik overigens zelf ook gebruik gemaakt van de acties en dat heeft toen in ieder geval gewerkt.

Reageren

2 reacties op “Sparen met 10% rente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen

Dr Denker 2022 Eindejaarsknaller

De eindejaarsknaller, 19 beroepsgeheimen, is er weer. Print of download een extra puzzel en help elkaar op weg met tips of hints. Ook is er weer de mogelijkheid je antwoorden te controleren.

Dr Denker kerstpuzzel 2022

[:nl]Vraag tips of geef hints voor de Dr Denker kerstpuzzel 2021. Je vindt hier tevens de puzzel/rebussen en het antwoordblad (en antwoordcontrole).[:]

Dr Denker 2021 Eindejaarsknaller

De eindejaarsknaller, 19 beroepsgeheimen, is er weer. Print of download een extra puzzel en help elkaar op weg met tips of hints. Ook is er weer de mogelijkheid je antwoorden te controleren.