Waarschuwingssymbool vlees?

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

Delen

symbool bioindustrie kippenAfgelopen weekend sprak ik met een buschauffeur welke overdag ook boer was. Als boer in Nederland verdien je niet heel veel en dus was hij ook buschauffeur. Wellicht zijn er te veel boeren in Nederland en moet ons land (dat beperkt is in ruimte en beperkt is in goedkope arbeid) zich meer toeleggen op andere takken van sport (bv. IT). Dat betekent dat we ons vlees meer uit het buitenland zullen halen, het leek mij wel een goed idee.

De chauffeur/veehouder bracht daar tegenin dat het vlees uit het buitenland over het algemeen van een lagere kwaliteit is. De kwaliteitsrichtlijnen zijn in Nederland namelijk relatief hoog. Wellicht - zei ik - is de Nederlander wel niet zo gesteld op de kwaliteit van zijn vlees en meer op de kwantiteit. Immers de consument kiest vaak toch voor het goedkope vlees in plaats van het verantwoorde vlees. De discussie ging naar producten in het algemeen en de consument zou maar dom zijn in zijn keuzes omtrent de producten. Of de consument dom is, daar ben ik nog niet helemaal uit.

Ik vind dat de overheid de consument niet te veel moet richten. De consument of burger, moet zelf kunnen bepalen hoe hij wil leven. Dus ik ben niet voor een rol van de overheid door allerlei zaken te verbieden, laat vooral de consument uitmaken wat wenselijk is. En daar zit wel een probleem. Want de consument is zich niet altijd bewust van de implicaties van zijn handelen. Nu doet de overheid daar al wat aan bij andere zaken. Snoepreclames zijn voorzien van een tandenborstel (bewustwording, schijnbaar niet goed voor gebit), en rookwaren is voorzien van waarschuwingen en tegenwoordig zelfs afschrikwekkende organen. Maar ja op vlees staat helemaal geen waarschuwing. Een daarom ben ik ervoor om in Europees verband af te spreken dat op vlees uit de bio-industrie een symbool moet komen met een beestje achter tralies, of een waarschuwing zoals de volgende:

waarschuwing bioindustrie

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente artikelen