Fitna

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

Delen

Eindelijk was het dan zover, na vele maanden media-aandacht en veel beraad vanuit de politiek. De film van Wilders, fitna (het kwaad), werd gebracht alsof het wereldschokkend zou zijn. Moest deze film soms verboden worden? Wat is de mening van de man op straat?

Fitna - the movieVandaag was de film, nou ja film, van Wilders te bekijken. Geen bioscoopfilm van 1 a 2 uur, wat overigens best had gekund over dit onderwerp m.i., maar Fitna is een veredelde knip en plak presentatie. Ik heb eerlijk gezegd geen beeldmateriaal gezien dat niet al eerder in de media was geweest. De film is een compilatie van voorvallen en excessen gerelateerd aan religie. Wat mist in de film/documentaire is een analyse. Nu kun je oordelen dat een ieder zijn eigen conclusies kan trekken, maar je wilt toch ook weten wat Wilders er van vind en wat hij er mee wil doen. Simpelweg uitbannen van een religie, of eigenlijk religies in het algemeen, lijkt wat simplistisch. Hetgeen in de Koran of Bijbel of welk ander (heilig) boek staat dat in strijd is met onze wetten eruit scheuren of niet ten uitvoere brengen, tja dat is eigenlijk al de dagelijkse praktijk. De wetgever staat in Nederland boven de religieuze leiders. Dat Geert Wilders bang is dat dit zal omkeren geloof ik niet, dan zou een dergelijke religieuze groep al een kamermeerderheid moeten verkrijgen. En dat een kamermeerderheid een meerderheidsbesluit kan nemen lijkt me binnen de democratie niet meer dan redelijk. Zo zei Donner een tijdje terug dat als een meerderheid de Sharia wil invoeren, dan zal dat daadwerkelijk gebeuren. Hij heeft dat weliswaar teruggetrokken, maar het lijkt alleszins redelijk (waar het niet dat juist dat tegen het democratisch grondbeginsel is).

Dus aangezien we afhankelijk zijn van meerderheden bij ons democratisch systeem is het zaak meerderheden te verwerven voor jouw ideeën. Kortom het is noodzakelijk anderen voor je ideeën te winnen. Iets wat religies uit zichzelf al doen, groepen mensen komen bijeen en verspreiden hun gedachtegoed. Iets wat non-religieuzen, atheïsten en agnosten, veel minder doen, waardoor de kans bestaat dat zij minder medestanders vinden. Kortom mijn conclusie is, draag je gedachtegoed uit. Een boodschap zoals deze van Wilders moet dus ook in geen geval verboden worden, ik vind het bijzonder kwalijk dat zoiets wordt overwogen (m.n. door de Christelijke partijen). Laat een ieder zijn eigen boodschap uitdragen en laat een ieder zijn eigen overtuiging kiezen, laten we de democratie behouden en zo zal de besluitvorming altijd in het belang zijn van het volk als geheel.

Loquendi libertatem custodiamus

Reageren

2 reacties op “Fitna

  1. Videobron aangepast. Liveleak heeft wegens de druk op hun medewerkers moeten besluiten de film offline te halen. Google host de film op het ogenblik wel (bovendien vanuit Nederland, dus wellicht iets sneller). Jammer dat sommige mensen de vrijheid van meningsuiting of meer algemeen de vrijheid van spreken (speach) trachten tegen te gaan. Of Islam een geweldadige godsdienst is, tja wat zal ik er van zeggen. Aldus de moskee waar ik een maand geleden was in ieder geval niet. Maar de uitspraken (hoewel sommigen beweren dat het onjuist vertaald is) staan volgens mij wel degelijk zo in de koran. Wel zijn het vaak fragmenten die in dezelfde of daaropvolgende zin genuanceerd worden, die nuance zie je (natuurlijk) niet in de film. Maar het mag duidelijk zijn dat in de film niet getracht is een genuanceerd beeld te scheppen van de Islam.

  2. Leuk om aansluitend de column van Youp te lezen. Waar ik het dan weer niet mee eens ben, want voetbal is wél oorlog. Supportersgeweld is op nationaal niveau waarschijnlijk een grotere bedreiging dan terreur van extremisten waar Wilders op doelt.

    Column Youp van het Hek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recente artikelen