Dr Denker kerstpuzzel 2015

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

De Dr Denker kerstpuzzel 2015 uit de kerstbijlage van het Dagblad van het Noorden is er weer. Het thema van de Dr Denker 2015 is Dr Denker digitaal, in de puzzel zitten dan ook vermoedelijk 40 begrippen uit de digitale wereld verwerkt.

Download de puzzel van 2015 (nieuwe editie: Dr Denker 2016).

Dr Denker 2015 rebussen JPEG PDF
Dr Denker 2015 antwoordblad JPEG PDFAntwoorden controleren is ook weer mogelijk:
Antwoordcontrole Dr Denker 2015

Hieronder kun je tips vragen en tips geven voor de rebussen. Let op, antwoorden plaatsen mag niet en tips die zo eenvoudig zijn dat ze noodzakelijk tot het antwoord leiden worden ook niet geplaatst. Deze website, noch ikzelf, hebben enige band met het Dagblad van het Noorden of de bedenker van de Dr Denker. De bedoeling is om samen te kunnen puzzelen en de bekendheid van de kerstpuzzel te vergroten. Veel puzzelplezier toegewenst met de Dr Denker 2015!

Dit is niet de bedoeling als je tips/hints geeft:

 • antwoorden
 • woorden die in het antwoord voor komen
 • oplosinstructies
 • te concrete aanwijzingen (niet groen maar ....)

Dit is wel de bedoeling:

 • Subtiele hints bv. over wat niet ter zake doet.
 • Behandel één rebus per reactie
 • Hints in welke sfeer je de oplossing moet zoeken of juist niet (bv. Het is niet om op te eten)
Reageren

317 reacties op “Dr Denker kerstpuzzel 2015

 1. Dank je wel voor het weer online zetten van de dr, Denkerpuzzel en het mogelijk maken om elkaar tips te geven. Ik geniet al jaren van je site, vooral omdat ik hier niet bang hoef te zijn dat iemand er antwoorden op gezet heeft.

    1. Plaatje 5
     Ik heb hem. Nederlander. In zijn gezicht is iets wat hij in werkelijkheid NIET heeft. Deze toevoeging moet je gebruiken voor het antwoord.

   1. Plaatje 7
    In Welke provincie ligt deze plaats?
    Het antwoord dat ik heb, is iets digitaals. Maar ken dat woord niet in de omgangstaal. En kan ook de plaats niet duiden.
    De zingende groente is volgens mij gewoon een synoniem.

    Iemand nog goede raad?

    • Wij waren zo stom en zijn vergeten de krant te kopen! Dank voor de downloadversie! Toch nog 1 vraag. Kan iemand het aantal letters van de antwoorden doorgeven? Zou ons heel erg helpen! Groetjes van de familie schmidt

     • Wij waren zo stom om de krant niet te kopen. Maar weten nu dus niet hoeveel letters elk antwoord bevat! Iemand die het aantal letters van het antwoord van elke rebus kan vertellen? En de hoeveelste letter per antwoord de zin vormt?

       1. 1 - 7 - 4e
        2 - 7 - 3e
        3 - 7 - 4e
        4 - 10 - 5e
        5 - 6 - 3e
        6 - 4 - 3e
        7 - 5 - 4e
        8 - 4 - 3e
        9 - 9 - 6e
        10 - 6 - 2e
        11 - 8 - 4e
        12 - 9 - 4e
        13 - 8 - 5e
        14 - 6 - 2e
        15 - 8 - 3e
        16 - 6 - 4e
        17 - 4 - 2e
        18 - 8 - 3e
        19 - 3 - 3e
        20 - 7 - 3e
        21 - 6 - 3e
        22 - 6 - 4e
        23 - 5 - 2e
        24 - 7 - 2e
        25 - 5 - 4e
        26 - 7 - 4e
        27 - 5 - 2e
        28 - 6 - 1e
        29 - 7 - 5e
        30 - 6 - 2e
        31 - 8 - 5e
        32 - 6 - 2e
        33 - 5 - 3e
        34 - 6 - 2e
        35 - 4 - 3e
        36 - 7 - 4e
        37 - 8 - 4e
        38 - 3 - 3e
        39 - 11 - 3e
        40 - 6 - 2e

       2. De puzzel is af, alleen een vraag over 33. Bij de antwoordcontrole wordt aangegeven dat 61 % een ander antwoord heeft, terwijl ik overtuigd ben (100 %) dat mijn antwoord de juiste is. Ik kan hier het antwoord niet vermelden natuurlijk, maar je kunt me mailen Roderik

         1. blijf "zoeken" en je zult beloont worden. Kijk wat er met de bovenste lijn aan de hand is.
          Als je daar thuis last van hebt word jet nat.

          1. ik heb de afbeelding als letters benaderd, maar kan daarmee alleen de 1e drie letters verklaren. Dit is het enige plaatje die me nog niet helemaal duidelijk is

          2. Dat is mogelijk, er zijn gradaties (nu staat het denk ik in geel/oranje, dan is het niet geheel zeker). Bij deze rebus is 1026 keer het ene antwoord gegeven en 845 keer een ander antwoord.
           Volgens mij is het antwoord dat in het gezegde een R geeft juist en dat wat in het gezegde een P zou geven niet juist.

           • Graag tip voor 27. Ik heb een uitkomst met een n erin, volgens mij niet goed, antwoordchecker heeft aan dat niet iedereen hetzelfde antwoord heeft

            • Ik moet alleen nr 27 nog en kom er met alle aanwijzingen helaas niet uit..... Ander woord voor pink of ringvinger vind ik niet op Wikipedia, zoals in een tip is gelezen. Kan iemand nog een (andere) tip geven?

              1. als je de plaats hebt probeer 'm dan eens anders op te schrijven .. dan een ander woord voor de groente + muziek en dat zet je in de plaats
               (mod: dergelijke tips heb ik al veel langs zien komen, zal hem nu plaatsen aangezien er al een week om is, valt wat mij betreft in de categorie oplosinstructie)

               1. Het plaatje is feitelijk onjuist. Dit mannetjes schaap staat hier op de fokkeschoot. Hij staat volgens de oplossing op een lijn waar je de mast mee stabiliseer.

               2. Ik zie twee opties voor 27: optie 1 is een synoniem (uit het dierenrijk) voor de naam van onze kleinste vinger, optie 2 is (...). Optie 1 vind ik het mooist. Maar veel mensen hier gaan voor optie 2. Bij optie 2 snap ik niet waarom het (...). Is daar een verwijzing voor in de rebus? Jullie een tip?

                 1. Volgens mij zie je naast die vinger niet nog een vinger maar iets anders (de kleur van de achtergrond is ook enigszins relevant m.i.). (ik heb wat geknipt in je reactie omdat het anders te eenvoudig wordt voor degene die daar nog niet op gekomen is)

                   1. Tja, ik moet zeggen voor beide antwoorden is wel wat te zeggen. Al zou ik zeggen dat een .... een koe is en een ..... een paard, dus dat is niet echt synoniem dan. Anderszins is het wel typisch een woord dat Dr Denker zou gebruiken in een puzzel en vind ik het antwoord ook iets toepasselijker bij het onderwerp (al heeft .....(optie 2) ook meerdere betekenissen, zo is het bv. ook de 1e pagina die getoond wordt bij een website, dit in tegenstelling tot dat achter in een boek). In de antwoordcontrole zijn er 2,5 keer zoveel mensen die gaan voor optie 2 t.o.v. optie 1.

                  • Een zeer late reactie (ww hebben de kerspuzzels dit jaar pas ontdekt en werken langzaam terug)
                   Geen idee of iemand dit nog leest, maar kan iemand ons nog helpen met nr 36?
                   Alle bovenstaande tips helpen ons nog niet de juiste richting op

                   • Rebus: 36

                  Geef een reactie

                  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

                  Recente artikelen

                  Doordenker Paaspuzzel

                  Nog niet uitgepuzzeld, er staan nu na de pasen weer dagelijks Dr Denker rebussen in de krant (Dagblad van het Noorden), maar er is ook nog een Paaspuzzel die je wellicht nog niet kent, de Doordenker Paaspuzzel van Matthijs Zwinderman. Deze vind je hier: https://matth-ijs.nl/paaspuzzel/ Veel puzzelplezier. Hints/tips delen mag maar ik heb zelf ook

                  Meester Meesters CORONA-puzzel

                  De wereld is een beetje anders momenteel en de Meesters dachten dat een aanvullende vrijetijdbesteding wel op zijn plaats was. Een onverwacht (en niet gepland) idee, vergelijkbaar met een virus dat opeens opdoemt. Wie weet verspreidt de puzzel zich net zo snel? Op afstand overlegden de meesters, een nieuw verschijnsel dat nog wel even stand

                  Dr Denker paaspuzzel 2020

                  [:nl]Vraag tips of geef hints voor de Dr Denker paaspuzzel 2020. Je vindt hier tevens de puzzel/rebussen en het antwoordblad (en antwoordcontrole).[:]