Dr Denker Kerstpuzzel 1993

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

Aan plaatsen geen gebrek

Volgens sommigen is hij ouder dan Sinterklaas, maar de Kerstpuzzels van Dr Denker bestaan in werkelijkheid (pas) 40 jaar, al zou de referentie aan 'Dr Denker' al wel ouder kunnen zijn, zo werd door 'hem' in 1931 de puzzelrubriek geïntroduceerd in de krant.

Ter ere van het 40 jarig bestaan is er een boek uitgebracht met de puzzels van de afgelopen 40 jaar (de eersten in zwart wit) en de antwoorden, en dit jaar is er naast de kerstpuzzel vanaf 1 december al een dagelijkse rebuspuzzel, wie goed opgelet heeft kent waarschijnlijk de antwoorden al, want deze rebussen stonden in 1993 al in de krant. Ik had er niet meteen op gerekend, dus ook nog geen (aparte) antwoordcontrole, maar voor de fervente puzzelaars natuurlijk een reden om aan de slag te gaan met de eerste rebussen van deze maand. Het thema van de puzzel is: 'Aan plaatsen geen gebrek bij Dr. Denker', en ging in het Nieuwsblad van het Noorden van 24 december 1993 vergezeld van de volgende tekst:

"Dr. Denker lag in bed, zijn 'vrijplaats', zoals hij placht te zeggen. Op deze plek vonden reeds vele denkprocessen plaats en ook nu was Dr. Denker bezig met datgene wat hem zijn bijnaam had bezorgd. Het aanvankelijke optimisme waarmee hij het bed ingestapt was, maakte helaas alras plaats voor enige bezorgdheid. Hij zag zich geplaatst voor een moeilijke probleem: Nederland heeft aan plaatsen geen gebrek, waarom is er dan toch plaatsgebrek?? Lang dacht hij na, hij kwam er niet uit. "Het enige wat ik hieraan kan doen," mompelde hij, "is een puzzel over plaatsen plaatsen, dan heeft men er in ieder geval wat plaats bij!" U begrijpt al waarin dit resulteerde: de Kerstpuzzel van 1993!

De rebuspuzzel is hier te vinden: Dr Denker kerstpuzzel 1993
Antwoorden controleren is ook weer mogelijk: Antwoordcontrole Dr Denker 1993

Een hint of tip uitwisselen (of vragen) is natuurlijk weer mogelijk hier. Zoals gewoonlijk worden deze niet meteen geplaatst, ik kijk eerst of het antwoord niet te veel wordt weggegeven, zodat het puzzelplezier voor anderen niet wordt verstoord.

Synoniemen zoeken

Reageren

140 reacties op “Dr Denker Kerstpuzzel 1993

 1. Spinoza wordt beschouwd als de grondlegger van het neutraal monisme en de dubbel-aspecttheorie. Zijn boeken waren tweehonderd jaar lang verboden in Europa, omdat zijn historische Bijbelkritiek zou leiden tot atheisme en fatalisme. Als politiek denker vond hij dat de macht van de staat nooit aan een enkeling toevertrouwd mocht worden, omdat daar misbruik van gemaakt zou worden.

  1. Nou, vooruit dan.... Deel van een stad waar bepaalde huisdieren lopen... Deze puzzel uit 1993 is echt kinderspel vergeleken met de puzzels van de laatste jaren. Hij is zelfs letterlijk overgenomen van destijds met zelfs één plaatje cadeau gedaan. Heb puzzel binnen half uur helemaal op kunnen lossen. En ik had me er nog wel zo op verheugd.... Had liever een compleet nieuwe puzzel gehad.

   1. Misschien kan dr denker volgende keer aangeven hoeveel tyd er aan een serie van 40 rebussen besteed wordt en Janneke de jonge aan de illustraties !!!

 2. Een suggestie voor Roderik: misschien is het handig om ook op deze pagina even de link te zetten voor het zoeken naar synoniemen. Nu moet je steeds terug naar een andere pagina. Verder complimenten voor je prima blog.

 3. Graag hints voor 18 en 24.
  Mbt 37: zo ziet zo'n gebouw er vaak uit in coronatijd
  Mbt 29: wat is het voor ding en wat staat er op geschreven, synoniem en combineren

 4. Ik moet alleen de eerste rebus nog. Aangezien die weinig is gevraagd, zal die wel makkelijk zijn ? Hoe dan ook: ik zie 'm niet... Dacht 'm te hebben, maar is 1 letter te weinig. Omdat ik de rest wel heb, weet ik (vermoedelijk) de beginletter, maar zelfs dat helpt niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen

Dr Denker 2022 Eindejaarsknaller

De eindejaarsknaller, 19 beroepsgeheimen, is er weer. Print of download een extra puzzel en help elkaar op weg met tips of hints. Ook is er weer de mogelijkheid je antwoorden te controleren.

Dr Denker kerstpuzzel 2022

[:nl]Vraag tips of geef hints voor de Dr Denker kerstpuzzel 2021. Je vindt hier tevens de puzzel/rebussen en het antwoordblad (en antwoordcontrole).[:]

Dr Denker 2021 Eindejaarsknaller

De eindejaarsknaller, 19 beroepsgeheimen, is er weer. Print of download een extra puzzel en help elkaar op weg met tips of hints. Ook is er weer de mogelijkheid je antwoorden te controleren.