Dr Denker kerstpuzzel 2018

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

De Dr Denker kerstpuzzel 2018 uit de kerstbijlage van het Dagblad van het Noorden is er weer. Het thema van de Dr Denker 2018 is `Dr. Denker is over tijd', in de puzzel zitten dan ook vermoedelijk 40 begrippen die te maken hebben met `tijd' in al haar facetten.

Download de puzzel van dit jaar.

Dr Denker 2018 rebussen JPEG PDF
Dr Denker 2018 antwoordblad JPEG PDF


Antwoorden controleren is ook weer mogelijk:
Antwoordcontrole Dr Denker 2018

Hints Dr Denker 2018

Hieronder kun je tips vragen en tips geven voor de rebussen. Let op, antwoorden plaatsen mag niet en tips die zo eenvoudig zijn dat ze noodzakelijk tot het antwoord leiden worden ook niet geplaatst. Deze website, noch ikzelf, hebben enige band met het Dagblad van het Noorden (DvhN) of de bedenker van de Dr Denker. De bedoeling is om samen te kunnen puzzelen en de bekendheid van de kerstpuzzel te vergroten. Veel puzzelplezier toegewenst met de Dr Denker 2018!

Dit is niet de bedoeling als je tips/hints geeft:

 • woorden die in het antwoord voor komen
 • oplosinstructies
 • te concrete aanwijzingen (niet groen maar ....)

Dit is wel de bedoeling:

 • Subtiele hints bv. over wat niet ter zake doet.
 • Behandel één rebus per reactie
 • Hints in welke sfeer je de oplossing moet zoeken of juist niet (bv. Het is niet om op te eten)

Tips en reacties worden hier op beoordeeld en zijn zodoende niet altijd direct te zien.

Artikel DvhN: Hier is de Dr Denker hulplijn

Al klaar met de Dr Denker en je antwoorden gecontroleerd, niet getreurd, er is nog een (kerst)rebuspuzzel: Mr Meester puzzel

Reageren

2.990 reacties op “Dr Denker kerstpuzzel 2018

 1. Veel puzzelplezier iedereen. Neem de tijd, leg een rebus eens een tijdje op zij en tijdig zullen de antwoorden je te binnen schieten. En zo niet dan kun je destijds hier om een tip of hint vragen.

    1. Vraag me af of dat ding iets voorgesteld dat uit de jaren 90 komt, vind hem toch wel slecht uitgebeeld. Heb t antwoord, maar mijn beredenering is wat vreemd

     1. R gaat langzaam.naar beneden. Ander woord daarvoor.rondje gebruikte je vroeger in de computer

     1. Die r gaat naar beneden (ander woord voor zoeken). Dat schijfje is inderdaad iets uit de jaren 90: dat woord opschrijven en uitvoeren.

     2. Ik weet weinig dit jaar weinig goede tips gezien ik heb er 8 , het lukt niet graag tips voor 14 en 13

     1. Rose, ik heb je vraag verwijderd, maar je redenering klopt, voor het ene woord een iets andere spelling gebruiken en goed naar het woord kijken wat er staat.

     2. Nog een andere manier van naar beneden komen. En schrijf eens op hoe je het schijfje noemt.

    1. Geldt dat niet ook voor de eerste 3?
     Ik krijg drie medeklinkers na elkaar in de oplossingszin, maar de antwoorden kloppen volgens de antwoordchecker

     1. Ik krijg ook 3 medeklinkers achterelkaar ,klopt dat,de antwoorden zijn correct.😢 graag hint

  1. Dat controleren van antwoorden heeft weinig zin als je alleen een percentage van 'andersdenkenden' krijgt. Noem het dan ook maar niet controleren, want dat is het niet

   1. Als het goed is krijg je een kruisje (fout) of een vinkje (goed) te zien. Het percentage geeft evt. aan dat er mogelijk wat onenigheid is over het antwoord (wat vaak na verloop van tijd minder wordt).

  2. ik meen dat vorige jaren je een hint kon vragen door eerst het nummer van de rebus in te voeren
   Nu de hele lijst nalezen / zoeken is geen doen of doen we wat verkeerd ??

   1. Zo doe ik dat altijd om te voorkomen dat het eenrichtingsverkeer wordt (dat men alleen tips komt halen en niets bijdraagt, waardoor er uiteindelijk helemaal geen tips meer worden gegeven). Ik overweeg af en toe wel om daar handigheidjes voor toe te voegen (bv het taggen van rebussen). Het sociale aspect, elkaar helpen, moet voldoende aanwezig blijven. Een belangrijk aspect van puzzelen is m.i. ook dat je wat moeite moet doen, anders kunnen we ook meteen een ingevuld antwoordblad afdrukken in de krant, maar ik ben het met je eens het moet wel leuk blijven (het is lastig daar de juiste balans te vinden). Aanpassingen doorvoeren kost natuurlijk ook weer veel tijd.

    1. Ik dacht dat er misschien bij het activeren van het forum zelf al 40 posts zou kunnen aanmaken (nr + foto), zodat men middels "Beantwoorden" altijd discussie voert onder de juiste rebus. Zonder al die ruis, random volgorde en dubbele vragen. Of meer moderaten / minder 'lege' vragen toelaten.
     Of misschien een vinkje aanmaken voor gebruikers "Heb ik al gezien", zodat gebruikers opmerkingen kunnen hiden die niet (meer) relevant zijn voor hen. Al lijkt dat me lastig te maken 🙂
     Desalniettemin: Fan van het forum!

     1. Ik snap wat je bedoelt, maar als ik 40 rebussen aan maak en jij komt voor rebus 40 en iemand vraagt een tip voor 3 dan is de kans groter dat mensen direct naar 40 gaan en de vragen van anderen voor andere rebussen negeren. Ik heb er wel aan gedacht om de relevante rebussen te kunnen taggen bij een reactie en dat ik op termijn een appje kan maken waar je ze dan bij de rebus ziet. Aan de andere kant zie je dan ineens alle bv. 10 tips voor een rebus en hoef je dan wellicht helemaal geen moeite meer te doen omdat je het dan in 1 keer ziet. Ik heb wel vorig jaar er voor gekozen om weer met disquz te stoppen omdat deze standaard de reacties op relevantie (likes) sorteert, nu staat het weer chronologisch en kan ik zelf invloed uitoefenen op de opmaak en evt. aanpassingen, maar het geeft wel wat meer server load. Maar ik begrijp de behoefte van het per rebus wel dus wellicht dat ik er wel iets mee ga doen, maar dit jaar niet meer.

    1. Lieve mensen. Even in het algemeen: Meestal is er wel een klein stukje of woord van de puzzel te vinden of te bedenken. Denk dan even aan het thema tijd of tijdseenheden. Kijk dan naar het aantal letters en vul aan. Denk nuchter en logisch.

   1. Verdeel het in 2 woorden, 1e word moet je 1 letter uit krijgen, bij het 2e woord moet je een synoniem vinden en je moet nog iets met de r doen.

  3. Hallo Roderik, Ik heb geprobeerd een hint te plaatsen maar het lukt hiet. Als ik het goed begrijp zou ik nog iets moeten bevestigen (vanuit mailbox?) Ik zie het niet. Met groet en dank voor je leuke site.
   Beppie

   1. Nee, je hoeft niet te bevestigen, maar ik moet wel alle reacties beoordelen en bevestigen (dat duurt soms even). Als het over een rebus gaat die ik zelf nog niet heb sla ik dit soms ook even over omdat ik dan nog niet weet of een aanwijzing misschien te concreet is (maar ik heb inmiddels alles opgelost).

    1. Is het dan wel leuk voor jou? Als je alle reacties moet controleren krijg jij dus ook reacties binnen waarmee een puzzel te makkelijk op te lossen is... Ik vind het wel erg leuk dat ik hier hints kan vragen en geven😊

     1. Soms is dat vervelend inderdaad, gelukkig is het wel vaak zo dat de eerste en wellicht meest fanatieke puzzelaars zich redelijk houden aan de 'richtlijnen'. Nou moet ik wel zeggen dat ik het zelf ook niet helemaal zou kunnen zonder tips, als ik niet had gelezen dat die 6 cijfers datums moeten voorstellen dan kun je volgens mij zoeken totdat je een ons weegt. Niets wijst ook in die richting dat 6 cijfers op een rij zo geïnterpreteerd moeten worden. Wat mij betreft was dat de slechtste rebus. Trump en het molentje waren ook erg lastig, maar wel leuk. En de rebus met 'meer' was ik zonder hint denk ik ook niet op gekomen.

   1. 0 is het ...punt de president zit daar... daar is een woord voor, dan moet je nog iets met zijn naam doen en w=pp volledig uitschrijven en daarna uitvoeren.

     1. Wij komen er nog niet uit. Wat een breinbreker. We hebben bijna alles, maar deze wil niet. Hoe moeten we dit lezen? Trump of Donald?

    1. Spreek de W uit in het engels,beide letters komen in het antwoord voor.En als je iets lekker vindt dan.......je het graag.Kijk ook even op plaatje 18.
     Mooier kan ik het niet maken,Succes.

     Rebus 23

   1. Eerst kijken naar de positie van Trump t.o.v. wat eronder staat. Boven nul is ook wel... En dan W= uitschrijven en doen wat er staat. Succes!

   2. Ik heb al een aantal hints gegeven voor Trump maar ze zijn niet geplaatst. Zeg de W in het engels en je hebt al 2 goede en dezelfde letters en hij houdt wel van een borrel.

  4. hallo Roderik, ik zag dat er nog een dr. Denker puzzel komt in de krant van 29 december. Was jij ook van plan deze op jouw site te plaatsen?

    1. Na het voortgezet onderwijs krijg je ander onderwijs ,(kort gezegd), dat figuurtje is een klein ...... en die v is op de muur, tja als je nu nog niet ziet

     1. Hint voor rebus 10 voor trijni..het antwoord van rebus 5 synoniem hiervan op google ff zoeken!!!!

  5. Hallo Roderik,
   Ik heb eindelijk nummer 15 (........) gevonden, maar ik snap absoluut niet waar de eerste letter "K" vandaan komt. Het is ook de 1e keer dat ik op je site zit, Doe je nog iets met de antwoorden als die straks in de Leeuwarder Krant komen? Uitleg?
   Ik verwacht geen persoonlijke reactie, maar het is zo frustrerend als je er maar niet uitkomt.
   Met groet,

   R: De eerste letter is de laatste letter uit het onderste object, waar misschien beter een floppy had kunnen staan met het oog op de spelling. In principe doe ik niets met de antwoorden, die publiceer ik ook liever niet voor het geval dat mensen later nog gaan puzzelen (mocht een antwoord afwijken van de antwoordcontrole dan zal ik daar evt. een melding bij plaatsen). Als je echt om een uitleg verlegen zit mag je me een mailtje sturen r punt emmerink at roderik punt net.

  6. ik heb een verkeerde oplossing bij de puzzel gezet, hoe kan ik deze veranderen, ik krijg als reactie u heeft al deelgenomen

   1. Dat weet ik niet, ik heb die site niet in beheer (wellicht cookies verwijderen of via een proxy proberen en als je persoonsgegevens moet achterlaten een ander e-mailadres of postcode+huisnummer gebruiken, dat zijn meestal de meestgebruikte manieren om te ontdubbelen).

 2. Geen enkel idee wat nu eigenlijk gevraagt word
  Tijd maar wat voor tijd eeuwen uren dagen gebeurtenissen historie geschiedenis . ik wet het niet

    1. Bij 23 kijk je naar de positie van de man ten opzichte van het onderste balkje. Daar Verzin je een ander woord voor en dan pak je zijn naam. W=pp moet je even helemaal uitschrijven.

   1. Ik zie geen aanwijzingen voor 18.
    kennelijk eenvoudig; maar ik kom er niet uit.
    Pijl: hoog? DRUM = trom of vat; vette letters?

     1. Onderwijs volgend op basisonderwijs. En de vis en m toepassen.
      Tweede deel is het kereltje daar

     1. 34 Ze hebben dezelfde voornaam. Die in meervoud opschrijven en bewerking uitvoeren. Maar wat doe je met die pijlen???????

   1. #34 De voornamen zijn bekend, maar welk woord van 8 letters moet ervoor? Ik heb alle combinaties van de achternamen en hun synoniemen al geprobeerd ??? Ook al achterstevoren😓😊

  1. Woordklank in zowel lange als korte vorm. welke boomblaadjes herken je? En dan welke zoete exotische vruchtjes zie je? Combineer deze!

  1. Zet je google maps op de standaard stand en dan zoeken in Drenthe naar dorpen die met de letters op het plaatje beginnen.
   Het stuk groen is ook een goed referentiekader.

    1. #23
     De W moet je niet zoeken in het woord. Je moet het samenvoegen met het teken dat erachter staat en er dan iets mee doen 2x
     Hou met de nul de temperatuur in je achterhoofd en de positie van de president tov de nul

  1. Lees wat er staat op de tulband van de mediterende goeroe. Bedenk wat dat met iemand doet.

   Bedenk een synoniem voor goeroe.

   Volg de instructie op in het balkje beneden.

   1. ik kan vanalles bedenken bij wie en wat hij is, maar met de letters lsd boven en pme onder, zie ik geen logisch of onlogisch woord ontstaan. Dit is mijn laatste openstaande antwoord, alle hulp welkom

    1. Hallo, de hints en opmerkingen zijn zelf al een heuze puzzel. Ik heb soms werkelijk geen flauw idee over welk nummer de gemaakte opmerkingen gaan. Is hier een oplossing voor??

  1. Kijk wat er door de muur komt.

   Bedenk hoe het heet wanneer er iets in de muur zit waar je doorheen kunt.

   Plaats die twee woorden in de juiste positie ten opzichte van elkaar in een samenstelling.

   Volg de instructie n=r.