Dr Denker kerstpuzzel 2020

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

De Dr Denker kerstpuzzel 2020 uit de kerstbijlage van het Dagblad van het Noorden is er weer. Het thema van de Dr Denker 2020 is `Dr Denker heeft beet. / Net goed!', in de rebuspuzzel zitten dan ook vermoedelijk 40 begrippen die te maken hebben met de visserij.

Proefabonnement DvhN: DvhN proefabonnement bestellen


Antwoorden controleren is ook weer mogelijk:
Antwoordcontrole Dr Denker 2020

Hints Dr Denker 2020

Hieronder kun je tips vragen en tips geven voor de rebussen. Let op, antwoorden plaatsen mag niet en tips die zo eenvoudig zijn dat ze noodzakelijk tot het antwoord leiden worden ook niet geplaatst. Deze website, noch ikzelf, hebben enige band met het Dagblad van het Noorden (DvhN) of de bedenker van de Dr Denker. De bedoeling is om samen te kunnen puzzelen en de bekendheid van de kerstpuzzel te vergroten. Veel puzzelplezier toegewenst met de Dr Denker 2020!

Dit is niet de bedoeling als je tips/hints geeft:

 • woorden die in het antwoord voor komen
 • oplosinstructies
 • te concrete aanwijzingen (niet groen maar ....)

Dit is wel de bedoeling:

 • Subtiele hints bv. over wat niet ter zake doet.
 • Behandel één rebus per reactie
 • Hints in welke sfeer je de oplossing moet zoeken of juist niet (bv. Het is niet om op te eten)

Tips en reacties worden hier op beoordeeld en zijn zodoende niet altijd direct te zien.

Artikel DvhN: Hier is de Dr Denker hulplijn

Kun je echt op dat ene synoniem niet komen? Synoniemen zoeken

Voor wie de krant niet heeft, op Jasper's site is de puzzel te downloaden.

Al uitgepuzzeld, op rebuspuzzel.nl vindt u nog een rebus bij het thema.

Reageren

978 reacties op “Dr Denker kerstpuzzel 2020

 1. Dr. Denker was tijdenlang onder zeil geweest en net wakker. Hij lag nog wat te dobberen op zijn waterbed. Heerlijk ondergedoken
  onder zijn dek-bed haalde hij een hele school aan her- inneringen op. Daarbij ging hem geen zee te hoog en ging hij tot op de bodem! Hij probeerde uit te vissen welke dingen hem zorgen baarden en wilde die over boord zetten. Daarbij hield hij zichzelf een zeespiegel voor en werd hij geconfronteerd met onverwacht stille wateren en diepe gronden.
  Waarom viste hij voortdurend achter het net, waarom ving hij zo vaak bot? Waarom kon hij toch zo uitvaren tegen zijn gehaaide hulp in huis, zijn favoriete griet die hij als bakvis al aan de haak had geslagen en immer blei was als haar huisbaas weer eens opdook?
  Waarom werd hij altoos in de boot genomen en moest hij boeten voor dingen die hij buiten zijn schuld om in het water had laten vallen? En had hij nog meer van dit soort zaken voor de boeg?
  ,,Net wat voor mij....”, dacht Dr. Denker en ging op het kantje van zijn bed zitten met zijn kuit over de reling. ,,....al dat denken doet mij nog eens diep zinken, ik moet oppassen dat ik niet nog meer val!” Hij haalde zijn oude botten op en stapte geestelijk licht gehavend op het koude zeil om zich vervolgens met een slakken- gangetje naar zijn badkamer te begeven alwaar hij de kuip vol liet lopen en schoon aan de haak het ruime sop koos.
  Eenmaal ondergedompeld in het water en goed veran- kerd kon hij zijn gedachten de vrije loop laten en men- taal de bakens enigszins verzetten. Geruime tijd later zag zijn zee-ster in het huishouden (ze kon nog snel een kiel halen uit haar kast om netjes gekleed te zijn) haar visgraatpatroon zichzelf naar boven slepen. Graatmager, dat wel, maar aalvlug en harder dan me- nig leeftijdgenoot verdween hij in hogere sferen.
  Het was duidelijk, Kerst was aanstaande, de denk- beelden van Dr. Denker moesten vorm krijgen. Eenmaal aangeland in zijn bovenkamer zette de oude vissersbaas zijn denkraam wijd open om zijn horizon zo breed mogelijk te maken.
  Tijdenlang zou men niets meer van hem er-varen.

   1. Dit is de allerbelabberste Dr. denker ooit, de rebusnummers worden met onzinnige teksten gevuld, bijna niemand geeft tips. de antwoordcontrole is tergend traag. voor mij hoeft het niet meer

    1. Tjonge, jonge wat ben jij negatief Johan. Het zijn niet altijd gemakkelijke puzzels, maar wel heel leuk om te doen. Met behulp van vrienden, kennissen en vooral Roderik.net komen wij een heel eind. Petje af voor Roderik, en ga vooral zo door!

    2. Even nadenken, combineren, logisch denken, tips ter harte nemen, dan kom je er wel.
     Alleen rebus 15 heb ik het antwoord maar kan hem niet verklaren, ik ben er op een andere manier achter gekomen.
     Leg de puzzel af en toe eens weg en neem wat afstand, je zal zien dat het werkt!

    3. johan had je liever gehad dat we alles gingen voorkauwen?
     wees niet zo negatief en doe gewoon je best
     dat doen wij ook en ik vind het heel gezellig

     1. Hoewel Johan het nogal kras formuleert zit er wel een kern van waarheid in zijn filippica. Een buitensporige hoeveelheid berichten bestaat uit gezever van mensen die vragen waar ze de puzzel kunnen downloaden. En er worden ook heel veel dezelfde 'hints' gegeven, die lang niet allemaal even zinvol of behulpzaam zijn. Deze site is een prachtig initiatief, maar de berichten mogen wel wat strenger gemodereerd worden. Er zit nu iets te veel kaf tussen het koren. Misschien dat Johan dat bedoelde?

     2. Dat is deels ook wel bewust, ik zie liever een dialoog tussen de puzzelaars dan een soort opzoekboek. Dat voorkomt (ten dele) dat men meteen over de vragen van een ander heen leest en direct een hint komt halen of snel het antwoord wil weten. Het doel is vooral puzzelaars over een 'dood punt' heen te helpen, een zetje in de goede richting te geven. Ik vind het gezever nog reuze meevallen, zeker als je dat met de gemiddelde facebookreacties op nieuwsartikelen vergelijkt. Maar laten we de meta-discussie even laten voor wat het is (en ons weer op de hints richten), ik hou kritiek wel in het achterhoofd voor de toekomst maar doe er dus niet altijd wat mee.

     1. Achter het antwoord kom je alleen als je het echt duidelijke plaatje bij de antwoord ontrolde bekijkt.

     1. Nou anoniempje, dit taalgebruik druist wel enigszins in tegen de kerstgedachten waar ik deze periode van het jaar zo van kan genieten. Fijne kerstdagen allen!

     1. Dat dachten wij eerst ook, maar dan houd je een letter over (een van de letters die je er tussen plaatst)... Het is een andere oplossing!

    1. Het is een woord dat je waarschijnlijk niet kent. Ik kende het in ieder geval niet, althans niet in die betekenis. Het is een ouderwets woord, of vakjargon. In een andere betekenis (die niets met visserij te maken heeft) ken je het woord zeker wel.

  1. Hoi,

   andere jaren stond de puzzel zelf op de website. Wij wonen in Amsterdam en het bestellen van de krant met puzzel is de afgelopen jaren altijd op een mislukking uitgelopen (door alle Kerstpakketten veel te laat.) Dit jaar had ik dus mijn hoop gevestigd op Roderik.net.
   Komt de puzzel nog volledig online?

     1. Ik heb ook de laatste letter klopt niet. Heb wel de oplossing maar dan komt spreekwoord niet goed uit

     2. Nu zie ik ook het eerste deel van het woord: ander woord voor het teken op de jas.

     3. Als u het "tekentje" op de revers bedoelt: ja die is cruciaal - het is een logo van een omroep...

     1. Ik kan met geen mogelijkheid plaatje nr. 20 rijmen met de topografie van Zeeland, kan het zijn dat plaatje 20 een verouderd plaatje is?

  2. Lukt nog steeds niet om oplossing te versturen..vul goede geboorte datum in maar geeft aan dat niet goed is weet jij wat dit kan zijn roderick?

   1. Goed lezen... je moet je geboorteJAAR invullen, niet je geboortedatum !!! Goed lezen is ook vaak het probleem met het oplossen van de puzzel. Velen doen maar wat, gokken maar wat en denken dat het dan wel goed is.

   1. Ik snap waarom, maar dat is dan weer een beetje vreemd als je reageert op het bericht onder je. Bovendien komen de berichten ook niet altijd op volgorde om verschillende redenen, ze worden niet altijd chronologisch goedgekeurd, dus een ouder bericht kan later toch toegevoegd worden en reacties staan in principe ingesprongen en blijven zo gekoppeld aan het bovenliggende bericht/rebus (niet dat iedereen zich daar aan houdt nu, helaas kan ik ze niet eenvoudig een niveau hoger tillen zonder een plugin te schrijven of in de database wat aan te passen). Wel heb ik plannen e.e.a. wat anders op te zetten.

     1. Nee, ik ben er in principe op tegen de antwoorden te tonen (ook voor mensen die nog later willen gaan puzzelen), wel kun je de antwoordcontrole gebruiken natuurlijk. In de krant staan wel de oplossingen dan.

   1. Als je iets moet schrappen, moet dat wel in een woord voorkomen.
    Schrap je het dan heb je een woorddeel wat met googelen al snel iets oplevert.
    Als je dat woord hebt, dan zie je ook de rest..

 2. hallo Roderik,
  Goedemorgen. Succes vandaag!!
  Ik kan de puzzel zeker nergens uploaden nog. Zou sommige plaatjes graag groter willen zien...
  groet

   1. Zoek in jaren 90, in de jsren 50 had het ren andere naam en zag er iets anders uit. Het doet iets en dat in een andete taal is het anteoord

 3. Ik heb het juiste antwoord bij 40. Het woord bestaat uit 2 delen. Het laatste deel heb ik. Ik weet alleen niet hoe ze op het eerste deel komen. Heeft de omroep op het jasje als eerste dit aangelegd? Of waren zij de eerste die gebruik maakten van dit ?

 4. Moi,
  Kerst is al heel lang synoniem voor Dr. Denker.
  Maar sinds ik niet meer in Groningen woon heb ik geen abonnement meer op het NvhN.
  Zet je de rebus en t antwoordenblad ook nog op de site?

    1. Je kunt ook een los nummer van de krant kopen in de app, ik weet niet of Nedam ook kunt printen, dat doe ik namelijk op de computer met het proefabonnement

  1. Volgend jaar een speciaal digitaal dr. Denker abonnement nemen m.i.v. 1 december. Neem je ook de Sinterklaas Denker mee en iedere dag een rebus.

     1. Maya
      De kleur kan helpen inderdaad. Maar alleen iemand wiens naam Haas is kan je er meer over vertellen, maar dat is wel een bak hoor. (wink wink)

     1. Antwoordcontrole zegt dat ik het goed heb. Snap werkelijk waar niet waarom. Komt het omdat de 1 niet onder de andere staat maar er juist ...?

     1. Nanno de B's staan voor zover ik zie boven elkaar, of onder, of op? Of moet ik denken aan wand, zijde?
      Wat is dat dan wat bedeol je daar mee?

     2. Nellie en Cor: het gaat om de positie in het vlak. Daarnaast kan je de B's zien als tweede naamval. Dus B's met positie, maakt dan een cryptische omschrijving van het antwoord. Zelf vond ik het ook een doordenker.

   1. Als ik het antwoord "controleer" zegt hij correct. Maar hoe verklaar ik de wisseling van een letter? Want in het plaatje vind ik de verwijzing daarnaar niet...

   1. Ik ken maar een vis met een herhaling in de naam, namelijk Humuhumunukunukuapuaa. Jazeker, dat is een vis, zoals een googletruuk zal bevestigen. Helaas te veel letters.

     1. Je eet het niet in de bistro en als je een klok goed hoort luiden weet je dat je anders naar de tweede zelfde synoniem voor '2x' moet kijken (icm de 'v') dan naar de eerste.

      Algemene tip: schrijf op, lees dat eens met andere ogen, of zeg hardop, samen brainstormen wil weleens helpen.

     1. Ik kom op een heel ander antwoord met gewoon het woord voor het cijfer erin, maar de controle zegt 'niet goed', terwijl ik het toch echt logischer vind!

   1. Ohhh Ronald
    Dank je wel. Dankzij jou letterlijke hint heb ik de oplossing gevonden. Heb er vannacht wakker van gelegen ☺️

   2. Ja allerbeste hint, nu heb ik m ook eindelijk. Geen idee waarom mensen het over een andere taal hebben, heeft r niets mee te maken. Schrijfwijze ok...

    (zat al met four in c/sea en allerlei onzin, quatre). Al de vorige hints hebben mij de verkeerde kant op gewezen. Deze krijgt van mij een prijs!

 5. Ik snap helemaal niks van die zin. Peet is een plaats in Groningen en Jorwerd ligt in Friesland. Dit is voor mij een groot moeras. Kan iemand mij daar uit halen?

  1. Tja, ik heb het goede antwoord, alleen de redenatie om aan het 2e deel te komen krijgen we hier niet sluitend. Het lijkt ook wel of de rebus gewoon niet klopt op dit punt...
   Ik zou -t g=l ofzo verwachten...

  1. Rebus 10
   Zoals iemand al zei: denk aan alfabet. Geldt niet voor elk cijfer. Dan toepassen op dat cijfer.

   Rebus 23
   Wat is dat een ufo? Koffiebekerhouder? Platgeslagen vleugelmoer? Poffertjespan? Help..?

  2. Zelfde voor mij! Heb alles geprobeerd en de getallen toegepast op het alfabet, maar ik kom er ook niet uit!
   Moet je nog iets met die =?
   Kan iemand een concretere hint geven?

  1. De eerste twee tekens van 24 zijn duidelijk. Ik heb de rest erbij verzonnen en Roderik heeft het resultaat goedgekeurd. Maar ik snap niet waarom.

   Dat geldt ook voor 37. Toen ik het synoniem voor BEL had, kon het niet meer verkeerd gaan, maar ik snap nog niet waarom.

    1. Feico je bent er bijna.
     Niet inisz, maar je kunt beter zeggen in=z en dan klopt het nog niet; niet elk cijfer is mbt alfabet en de = nog toepassen.

     Trouwens het woord van 5 letters kent iedereen maar niet ook als begrip in de visserij. In mijn antwoord zit het antwoord verstopt ;-/)

     1. @margreet vind ik juist niet. Dat is te veel weggeven. Ik vond de spatie na de 9 juist een goede hint (als je al een van de vele hints had gelezen dat je aan t alfabet moet denken).

   1. Hebbes! Ik heb twee letters aan de gaspeldoorn toegevoegd tot ik een viswoord had. Dat bleek inderdaad de oplossing van 16 te zijn.
    Toen heb ik aan de twee letters nog een A toegevoegd en toen had ik de oplossing van 15. Maar ik snap 15 nog steeds niet.

     1. Niet echt een gaspeldoorn natuurlijk, want ik wil het jullie niet te makkelijk maken. Wat heb je bij biologie geleerd?

  1. Kijk hoe de letter zich verhoudt tot de aanwijzing. Voor ET staat niet een plus, dus wellicht moet je dat anders gebruiken. Het begrip is misschien niet (meer) zo bekend, dus Google het als je iets denkt te hebben of lees je een beetje in op het onderwerp (veel termen zijn te vinden op de website vistikhetmaar.nl).

   1. Roderik: vistikhetmaar.nl is bijzonder interessante site, erg leerzaam, maar kost nu de nodige tijd om dit door te lezen; tip welk hoofdstuk?

  1. Heel graag nog wat hints, kom er niet uit met de hints tot nu toe... heb de puzzel verder af maar kan er niet tegen dat ik deze niet weet.

  1. De tips over schaken en doen wat er letterlijk staat, lieten mij juist afdwalen van het antwoord (al vielen er achteraf wat puzzelstukjes enigszins op de plaats).. mijn tip: richt je vooral op het eindpunt van de pijl. Als je de oplossing van het gezegde hebt weet je ook wat de 4e letter is..met een beetje logisch nadenken kom je dan een heel eind 🙂

 6. Heeft iemand een tip voor 39? Het lijkt erop dat ik de slagzin bijna heb, maar op het eind van de zin lijkt het niet te kloppen of heb ik iets verkeerd?

   1. Sorry Roderik maar ik snap niet waar je een 2e oplosmogelijkheid vandaan wilt halen. Gewoon een synoniem voor (bv. hij) ZIT en dan een t weglaten. Simpeler kan het niet zijn.

    1. Dat is 1 mogelijkheid en ook het antwoord dat ik als eerste had gevonden, het andere antwoord berust niet op een synoniem voor het woord als geheel. Als ik het hier ga uitleggen geef ik mogelijk te veel weg.

  1. Ook hier zijn 2 antwoorden mogelijk, afhankelijk van wat je uitvoert.

   1) Je moet roeien met de riemen die je hebt om deze rebus plat te slaan.

   2) Je kan echter ook kiezen voor de fonetische spelling en een synoniem gebruiken om tot iets te komen waar je Bas in kan stoppen.

   1. Er is maar één juiste verklaring mogelijk !! en dat is optie 2. Je kunt die kleine l niet anders fonetisch spellen dan daar de bedoeling is. Anders zou je iets gaan verzinnen wat "taaltechnisch"volledig onjuist is. Ik los de Dr Denker al op zo lang hij bestaat en ben nog tegengekomen dat er bv twee oplossingen voor een plaatje mogelijk zijn. De plaatjes zijn altijd voor de volle 100 procent te beredeneren. Het enige wat er voor mij nog aan ontbreekt is dat ik in die dik 30 jaar nog nooit in de prijzen ben gevallen, maar dat is bijzaak, het puzzelen is iedere keer weer een feest.

    1. Ik zou het woordenboek er eens op naslaan, optie 1 is toch echt de juiste spelling en die begint niet met een klinker (heeft wel een leesteken maar die mag je altijd wegdenken in puzzels). In een puzzel mag je natuurlijk wel creatief zijn en een fonetische spelling gebruiken i.p.v. de woordenboekspelling. Dat maakt dat je dus wel degelijk tot beide antwoorden kan komen, als iets onjuist is zou het dus eerder het tweede zijn omdat het niet de officiële spelling is, die spelling bestaat wel maar heeft een andere betekenis (lengtemaat). En het is zeker geen uitzondering dat er meerdere antwoorden te beredeneren zijn (denk bv. aan bijval en bijrol, wat dan juist is weet je pas als de antwoorden bekend worden).

 7. Wij hebben de puzzel helemaal opgelost maar kunnen het tweede deel van de oplossing van nr. 38 niet verklaren. Heeft iemand een hint?

  1. Je ziet twee dingen; die vormen samen het woord. De dame die in beeld is, is een bekend persoon. Als je haar naam hebt, ben je al verder.

    1. Mary

     Hihi ik snap Roderik. Hij probeert het op een gekuisde manier te zeggen zonder het te zeggen. Mooie afleidingsmanoeuvre.
     Tja het zijn soms de kleine dingen die het doen..

 8. Graag een hint voor 19. Ik kan het hele plaatje niet zo goed ontleden in de krant, en heb vooral moeite met het “streepje” bovenaan de fles: wat moet dat voorstellen ?

  1. Het woord voor dat beeldje plaats je tussen de letters waar het beeldje in zit. Het zit gewoon in het......

   @Jufrennie: maak het niet te concreet (oplosinstructies zijn niet toegestaan, subtiele hints wel)