Dr Denker kerstpuzzel 2022

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

De Dr Denker kerstpuzzel 2022 uit de kerstbijlage van het Dagblad van het Noorden is er weer. Het thema van de Dr Denker 2022 is `Dr Denker maakt krom wat recht is!', in de rebuspuzzel zitten dan ook vermoedelijk 40 begrippen die te maken hebben met de rechtspraak.

Proefabonnement DvhN: DvhN proefabonnement bestellen


Antwoorden controleren is ook weer mogelijk:
Antwoordcontrole Dr Denker 2022

Hints Dr Denker 2022

Hieronder kun je tips vragen en tips geven voor de rebussen. Let op, antwoorden plaatsen mag niet en tips die zo eenvoudig zijn dat ze noodzakelijk tot het antwoord leiden worden ook niet geplaatst. Deze website, noch ikzelf, hebben enige band met het Dagblad van het Noorden (DvhN) of de bedenker van de Dr Denker. De bedoeling is om samen te kunnen puzzelen en de bekendheid van de kerstpuzzel te vergroten. Veel puzzelplezier toegewenst met de Dr Denker 2022!

Dit is niet de bedoeling als je tips/hints geeft:

 • woorden die in het antwoord voor komen
 • oplosinstructies
 • te concrete aanwijzingen (niet groen maar ....)

Dit is wel de bedoeling:

 • Subtiele hints bv. over wat niet ter zake doet.
 • Behandel één rebus per reactie
 • Hints in welke sfeer je de oplossing moet zoeken of juist niet (bv. Het is niet om op te eten)

Tips en reacties worden hier op beoordeeld en zijn zodoende niet altijd direct te zien.

Artikel DvhN: Hier is de Dr Denker hulplijn

Kun je echt op dat ene synoniem niet komen? Synoniemen zoeken

Voor wie de krant niet heeft, op Jasper's site is de puzzel te downloaden.

Reageren

668 reacties op “Dr Denker kerstpuzzel 2022

  1. kleine toevoeging bij de 1e vraag maar geldt voor alle antwoorden die men geeft. A.u.b. het rebusnr vermelden waar het antwoord op van toepassing is.

    1. We snappen hem eindelijk, je moet de twee doorkruisingen op twee verschillende manieren in taal omzetten. Het rechter plaatje zegt dan iets vergelijkbaar als in rebus 31.

 1. Dag Roderik,
  Wat leuk dat de website weer openstaat voor Dr. Denker dit jaar.
  Wij zijn al meteen fanatiek aan het puzzelen geslagen.
  Wat we ons afvragen: wat zien we bij plaatje 19??

     1. 7: wij komen er niet uit.
      Staren ons blind op dat houten kratje.
      Wie helpt?

  1. Nr. 20

   Mijn antwoord is verklaarbaar maar is niet een aan elkaar geschreven woord volgens mij, maar 2 woorden. Heb ik wellicht het verkeerde antwoord?

   1. Zoals bij beschrijving van de puzzel staat "U kunt daar ook vinden hoe lang een woord moet zijn, er is één woord bij dat uit twee delen bestaat.", dat zal dus bij nr. 20 zijn (bij mij iig wel 😉 ).

 2. Heb al 2 weken alle denkers uit de krant gespaard en vele opgelost. Moesten beroepen zijn. De laatste 3 en t oplossingen blad zou vandaag in de krant staan. Er staat nu echter een hele nieuwe puzzel in.....waar zijn de laatste 3 denkers van de beroepen gebleven???

   1. helemaal geen truc! Gewoon marketing. De kranten hebben het al moeilijk genoeg want de mensen zijn te zuinig (gierig) om abonnee te worden.Lazen maar veel meer mensen de krant als abonnee dan werd het abonn. geld lager

   1. Dat klopt, er ontbreekt iets in plaatje 3. Als je weet wat het antwoord is, weet je ook wat er ontbreekt. En het is opmerkelijk dat het vogeltje veel kleiner is dan het plaatje.

    1. Nee zeker mist er NIETS, je moet het antwoord volledig uitschrijven dan kom je tegen wat er in het plaatje volgens jullie mist.

  1. Nu een beetje in verwarring geraakt van deze hints voor nr 4 🙄
   Ik zat op een heel ander spoor, waarbij de kleuren van de tubes samen een rol spelen…

  1. Focus je niet op de activiteit van de mannen, maar op het bootje waarin ze zitten.
   En kijk hoe al die s'en gepositioneerd staan.

 3. Iemand die een hint kan geven voor 13 die niet neerkomt op "Doe wat er staat"?

  Ik heb ongeveer alle variaties van R onder/over/naast/aan K wel geprobeerd.

    1. Niet aan sap denken. De kleur is goed. Een alcoholisch drankje, maar er staat een kruis door, dus het moet dan even anders gezegd.

  1. Lastig, maar kijk hoe de pijlen over de pagina gaan pas dan toe wat er staat en dan is het eenvoudig en zie je meteen welke kant ze uitgaan

    1. Geen idee hoe ik dit (rebus 25) moet bekijken. Tegenovergestelde van eng kan ik niet bedenken. Wel in de zin van krap of zoiets maar ik dacht dat hier eng bedoeld wordt in de zin van spannend. Of zit ik nu helemaal verkeerd?

     1. 25: je zit inderdaad helemaal verkeerd Gerda. Eerst een ander woord voor waar het op geschreven staat en dan de letters toepassen.

  1. Dit is geen piano, maar een toetseninstrument dat behoort tot de idiofonen. Ik zeg niet hoe hij heet want dan zie je het antwoord meteen.

 4. Ik heb het antwoord van 21 goed, maar kan zelf het eerste deel van het woord niet uitleggen. Wie kan dat wel? Liefst zonder voor anderen het antwoord weg te geven.

  1. Ad 7: heb het antwoord wel maar kan deze niet goed verklaren. Eerdere hints op de site opgevolgd en die hielpen mij. Zou geen betere hints weten. Succes

   1. Synoniem voor krat en dan langzaam lezen en uitvoeren bij het warme kleedje dat er over hangt. Bij plaatje 31 werkt het met het dier ook zo.

  1. omdat je meestal op beantwoorden drukt bij een vraag van iemand over een rebus. dus dan kan het enkel maar bij die rebus horen, toch?

   1. Soms vragen mensen een tip voor een andere rebus er doorheen. En dan wordt het wel onoverzichtelijk als er geen nummers bij staan.

  2. Als iemand op de knop 'beantwoorden' klikt en de tip wordt geplaatst, dan dan verschijnt die ergens onder de vraag met een inspringing. Ik laat tijdens het scrollen de cursor altijd bij de 'kantlijn' staan en kan zo zien wat vragen zijn en tips.

  1. 40: deze hint heeft mij geholpen: eerst gaan de pijltjes vrij koppig door het plaatje. Pas de aanwijzing onder hierop toe. Daarna gaan ze terug = laatste deel vh woord.

  1. nr 31 wat voor "vaartuig" zie je. Maar.... hij is kapot, dus het is een vaartuig geweest (dus niet meer) Daar begin je mee. In het vaartuig zit een letter, dus die stop je in het woord wat je zoekt
   De vis moet je letterlijk nemen. Dat is echt iets van dr denker. (dus iets met letters doen)

  2. Uitkomst is niet een erg bekend woord. Maar het gaat om een woord dat aangeeft dat iets ( of iemand) verleden tijd is. De vis zoals die daar ligt heel letterlijk nemen. Succes!

  1. 31. Een vaarmiddel dat stuk is is geen vaarmiddel meer. Wat als iets niet meer is… De vis heeft er niks mee te maken, maar wel met wat je met de p moet doen.

  1. 24: Eindelijk gevonden. Begin met een doodgewoon synoniem voor weg. Bedenk dan allerhande manieren om te omschrijven wat er onder staat en voer dat uit.

   1. dank je wel, dit was mijn laatste en ook al had ik het gezegde al wel, dat je er eentje niet vindt blijft erg irritant. Jouw omschrijving hielp me feilloos op de goede weg....

 5. 24: begin met synoniem voor weg; kijk daarna goed wat je met de m moet doen.
  38: schrijf 4 anders en kijk dan waar de letters staan.

  1. Gewoon in een puzzelwoordenboek zoeken naar een synoniem voor piano cq toetseninstrument, je zult zien dat dat er veel meer zijn dan je verwacht. Zodra je de goede ziet (zelfs als fanatiek puzzelaar kende ik het woord niet) valt het kwartje!

 6. Misschien is het handig dat iedereen die reageert het nummer van de puzzel vermeld.

  Het is nu echt erg lastig.

  Just een tip!

  Doe er mee wat je wil.

 7. In welke kranten staat de beroepen
  rebus. Ik heb nhd daar stond elke dag een rebus in en zou zaterdag alles bij elkaar komen, maar hij staat niet in het nhd.

 8. Graag een hint voor 40.
  Heb de hele oplossing, dus ik weet welke de vierde letter is. Maar zou toch wel graag het antwoord hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen

De Laatste Puzzel van 2023

Naast de bekende Dr Denker puzzel is er ook De Laatste Puzzel van Robert van der Meer. Deze rebuspuzzel is ook zeker de moeite waard. Onder dit bericht mag je per rebus om hints of tips vragen en help je medepuzzelaars ook een handje door deze te geven. Maar geef niet te veel prijs

Dr Denker kerstpuzzel 2023

[:nl]Vraag tips of geef hints voor de Dr Denker kerstpuzzel 2023. Je vindt hier tevens de puzzel/rebussen en het antwoordblad (en antwoordcontrole).[:]

Dr. Denker 2023 Opwarmers

Bijna is het weer zover, enkele weken na Sinterklaas in het weekend net voor de Kerst, de brievenbus klappert al vroeg in de morgen, en de krant met de 40 rebussen kan weer op tafel. Maar voordat het zover is, kunnen we alvast van start. Pak een lekkere warme choco en we kunnen ons alvast