(Nederlands) Dr Denker kerstpuzzel 2019

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

Sorry, this entry is only available in Nederlands.

Reageren

1,139 reacties op “(Nederlands) Dr Denker kerstpuzzel 2019

 1. Heb je een hint nodig of wil je één geven, hou de reacties hier in de gaten. Veel puzzelplezier allemaal en succes met het inrichten van het antwoordblad.

  1. Hai,
   Werkt de antwoordcontrole al?
   Daarnaast ben benieuwd of jij de hele puzzel nu al hebt gemaakt?
   Groetjes José

     1. Welke letter mist? Vul die letter in en zorg ervoor dat deze zelfde letter óók hier mist😀

    1. Ik herroep mijn vorige posting, de afbeelding is duidelijk, als ik moet kiezen tussen de twee mogelijke antwoorden is maar één de meest juiste. Excuus voor Dr. Denker.

   1. Ik heb net enkele antwoorden gecheckt bij antwoordcontrole maar bij 12 ga hij incorrect. Weet bijna zeker dat ik deze goed heb. [...].
    Kan het zijn dat ik heb goed heb en andere niet?

     1. Ook met leesteken heeft ie aan dat het fout is. Ik weet ook zeker dat ik het goed heb nu.

     1. Toch kom ik met nummer 12 niet veel verder. Ook met de hint ‘denk aan de leesteken’ kom ik niet veel verder. Iemand nog een hint?

      Dat is niet echt een hint, meer voor de controle en eigenlijk al achterhaald, zonder wordt het nu ook goedgekeurd.

     1. kijk naar de plaats van het woord wonen ten opzichte van U. volg daarna de aanwijzingen

     2. Ik kon maar 238 6-letterwoorden vinden waarin 'au' voorkomt. Als je ook nog de letter van de uiteindelijke oplossing meeneemt, kreeg ik nog maar 13 woorden. Zo heb ik 'm (helaas) gevonden.

     1. Noem mij maar achterlijk. Ik heb de oplossing wel, maar kan 'm niet geheel "terugsnappen". Succes als je 'm nog moet.

      Er staan her en der wat tips over rebus 22: achteraan beginnen, oplossing bevindt zich in een groot vertrek, sommige mensen kennen het woord niet tenzij er 5 royale letters voor staan.

      Met die tips (en de vijfde letter vanwege het hebben van de totaaloplossing), bleven er maar 40 woorden over in mijn zoefzoek-lijst van alle 7 letter woorden. Het was een wanhoopsdaad, maar werkte

     2. Heb je dan misschien een tip voor mensen zonder zoefzoek en die nog vast zitten? Iets dat misschien meer helpt dan de aangegeven tips?

   1. Hij is al goedgekeurd zo te zien, maar er kunnen verschillende redenen zijn waarom antwoorden niet meteen goedgekeurd worden. Ik zit veel achter de pc maar misschien ook wel eens een uurtje niet, sommige antwoorden heb ik zelf nog niet en dan is het moeilijk oordelen of iets te concreet is of niet of het antwoord is te concreet. In dit geval heb ik deze rebus pas kort geleden ontcijferd.

     1. Robin ander woord voor 2x,
      maar ook 1 x, 3x, 4x, enz.
      Wat is daar een ander woord voor, Dat leer je al in klas 3, vroeger in de 1e. Dat is dan het laatste deel.
      Maar er staat nog wat voor, dat zijn o.a. die stokken.
      Verder denk ik dat iedereen wel zoiets thuis heeft staan.

    1. Dank! Dat hielp ! Was er zo zeker van dat het een spiegel was (had er al ligbad van gefabriceerd, maar dat is natuurlijk geen roerend goed)

  2. dag Roderick!
   Ik zoek een link naar de PDF van puzzel en in te vullen antwoorden.
   Weet jij waar we die kunnen downloaden en uitprinten?
   Alvast dankjewel en veel succes en plezier dit jaar met alle puzzel
   madness uit den lande!
   Gerhardt & Tjimkje

   Zie: download verwijderd

   1. Als je op twitter.com zoekt naar #kerstpuzzel dan vind je wel plaatjes die je kunt downloaden met rechtermuisknop. Die plaatjes kun je evt. ook printen.

    Veel plezier!

  3. De puzzel is niet te openen en dus niet de printen. De links zijn verdwenen die er zaterdag wel stonden...

    1. Ik heb het antwoord wel en de hint hierboven is duidelijk. Maar snap niet hoe je daar dan op komt met de 2xf kan iemand me dat uitleggen (zonder verklappen)?

  4. Ik denk dat mijn antoord voor nr.23 klopt, maar toch begrijp ik het niet helemaal. Het onderschrift 2xF betekent denk ik dat er 2 keer een F in moeten zitten. En dat is bij mij niet zo. Iemand die kan uitleggen waar mijn denkfout zit?

  5. Hallo Roderik,

   Ik download elk jaar de pdf-files van de Dr. Denker Kerstpuzzel en het antwoordblad van de website http://www.roderik.net. Tijdens de Kesdtdagen peobeer ik de puzzel dan zo veel mogelijk op te lossen.

   Vandaag heb ik dit ook geprobeerd, maar er bevindt zich niet(zoals bijvoorbeeld in 2018) een dowwloadknop op jouw pagina om de puzzel en het antwoordblad te downloaden.

   Wat nu? ik woon in de buurt van Zeist en hier is het Dagblad van het Noorden niet te verkrijgen.
   Zou je alsnog de betreffende downloadknop kunnen aanbrengen of mij eventueel een e-mail kunnen zenden met als attachment de twee betreffende pdf-files van de Dr. Denker Kerstpuzzel van 2019.

   [...]
   Zie: download verwijderd

   1. Beste Bert,
    Er is nog een snellere manier om een rebus goed te bekijken in hoge kwaliteit.
    Ga naar de antwoordchecker, geef het nummer van een rebus op en toets een antwoord.
    Maakt niet uit wat, maar je krijgt een antwoord EN een goede kwaliteit plaatje.

  6. Hallo
   Ik wil ook wel spelen maar ik kan de puzzel en het antwoordenblad niet vinden op de site.
   Waar kan ik die vinden om te printen?

  1. Het is 1 persoon. Hij schuwt echter niet om meerdere mensen om de digitale tuin te leiden, voor zijn eigen gewin.

    1. Het is super simpel, wat zie je? Wat het voor mij moeilijk maakte, is dat ik het woord niet kende. Dus als je iets heel simpels hebt bedacht wat kan, qua aantal letters, doe even de antwoordcontrole 😉

     1. Volgens mij klopt het antwoord dat door de meesten wordt gegeven niet. Dat is geen huisraad, hooguit in de wc. Het tweede deel moet een ander woord zijn voor viezigheid, smurrie, en dan wordt het wel een meubel.

     1. Ik kan het nog steeds niet vinden. Huik, doek, zeil, gronddoek, dekzeil, aquafolie, etc. Maar niets van deze kun je iets mee. Wellicht een subtiele hint?

     1. 2 vogelboekjes er op nageslagen maar kom er niet uit wat voor vogel dit is...wie heeft een tip?

     2. Ik dacht eerst dat het een klapekster was, maar zag ineens dat de vogel van de puzzel een gele vlek onder de kop heeft (dit is niet zichtbaar in de krant). Via de site van de vogelbescherming zou je er dan moeten komen.

     3. Een verwant ervan komt veel voor op de heide. Daarvan het eerste deel is een vogeltje die veel op kerstkaarten staat. Achterste deel moet je hebben

     1. Ik moet er nog 1. No 16 en met de hints tot nu toe red ik het niet. Wie kan nog eens een andere invalshoek bieden

  1. Hij had in 2014 een hit met een liedje waarvan de titel ook wel in deze puzzel thuishoort (vertaald vanuit het Engels, dan).

   1. Ik heb nu het antwoord omdat ik de eerste 4 letters kan beredeneren maar waar komt de laatste letter van het antwoord vandaan?

     1. 2x f? Ik heb een oplossing ingevuld, die wordt goed gekeurd maar de letter f komt er niet 2x in voor.

    1. Op de doos staat de naam van een bordspel, dat geeft een aanwijzing voor een lettervervanging, maar in de krant is dat niet te lezen.

  1. Nee hoor. Je hebt de dingen nodig en hetgeen ze op staan. Het laatste deel van de puzzel ligt er naast 🙂

  1. Help anders slaap ik vannacht niet 🙄🙄

   Ik sta op mijn kop achterstevoren maar zie het niet omgekeerd 🙃

    1. Wij hebben hem gevonden door van de andere kant te kijken: welk huisraad missen we nog? En dan klopt het...soort is niet van belang.

    2. Nummer 39 houd mij helaas nog steeds uit de slaap... wie kan me helpen? Ik heb al veel hints gelezen.. rond, verkeer, midden, plaat, achtergrond, komt niet meer op school voor... HELP

     1. het zijn twee woorden, eerste heeft met de school te maken. Het tweede woord zie je in het midden.

   1. Maar wat is het voor vlak? Ik zie niet echt wat dit plaatje voorstelt. Kan hier misschien een hint in worden gegeven?

    1. Dat begrijp ik wel, ik vind de tekening ook bijzonder, heb het antwoord maar vraag me nog steeds af welke vorm van het woord (heeft meerdere betekenissen/verschijningsvormen) afgebeeld is. Het is in ieder geval geen lachspiegel (dat zag ik er in). Het middelste is wel duidelijk dus als je dan denkt wat er zou passen met dat deel dan kom je misschien op wat er is afgebeeld.

    2. Wat misschien ook nog helpt: kijk even goed naar de hoekjes van het plaatje. Die zijn als enige niet recht, je hebt dus echt het hele plaatje nodig.

 2. Op de computer zie je bij plaatje 12 nog lijnen staan, in de krant niet, zijn deze lijnen van belang? [nee]

  En is het logo op de pet van ...? [ja]

     1. Hier kom ik dus ook niet helemaal uit. Iets met .... / trend / hype en het nu? Maar hoe krijg ik dat stukje ‘kritiek’ er dan nog in?

    1. Ik heb hem al eerder gelezen hier, maar 'hol' moet je niet lezen als één woord maar als een woord en een letter.

 3. Iemand een uitleg voor 34? Volgens antwoordchecker is mijn antwoord goed, maar kan het slechts deels verklaren

  1. Jee wat zijn jullie goed, ik heb er pas 9 opgelost, maar met jullie hulp kom ik er wel uit, zo tegen het eind van het jaar.

   1. Als je er een woord voor zet ken je t vast, ik herkende het ook eerst niet zonder [knip]. Dat ben je niet nodig voor deze invulling maar t helpt wel. Wellicht dat je het weet als je datgene wat de [...] heeft ervoor weg laat.

    1. Beetje overduidelijke hint dit. Ik heb nu het antwoord en snap nog steeds hoe je er op komt.

     Dank voor je feedback, hints moeten niet overduidelijk zijn dus ik heb er wat in geknipt nu. Kijk goed wat waar staat en dan kun je het vast ook verklaren.

  1. Ik moet alleen 13 en 22 nog. Iemand een hint voor 13? R op er? Er onder R? Synoniem zoeken voor 'er'? Kan iemand mij helpen alsjeblieft?

  1. Eh.. het is een “moeilijk” woord dat lang niet iedereen zal kennen. Zeker meepuzzelende kinderen niet..

 4. ik zie meerdere zaken en blijf maar door - emmeren - .. (haha) .. maar kom er niet echt uit .. wie heeft een hint tav eerste deel woord

   1. Volgens antwoordchecker is mijn antwoord mogelijk niet goed. Is het dan fout? Of is nog niet duidelijk wat het goede antwoord is?

     1. Ha Roderik,
      Wat een geweldige site!!!!
      petje af voor alle tijd die je erin steekt. Wordt super gewaardeerd!!!!

      Rebus 26:
      [...]

      Ok, is iets voor te zeggen, persoonlijk verwacht ik echter dat het andere antwoord het bedoelde is. Uit het verleden ben ik niet gewend dat die handeling wordt opgenomen in het eindantwoord of, als dat moet dat dit dan wel benadrukt wordt. Maar wie weet.

  1. laatste deel van het woord is een synoniem voor cap. Vergeet bij de antwoordcontrole niet het leesteken toe te voegen anders wordt het fout gerekend

 5. Heeft rebus 36 meerdere mogelijke antwoorden? De mijne geeft 14%, maar ben er vrij zeker van dat die goed is.

  1. Enkele rebussen heb ik zelf nog niet opgelost en dan kan ik nog niet beoordelen of een hint te concreet is. Sommige hints hebben iets te veel weg van een ‘oplosinstructie’ (doe eerst dit dan dat), deze receptmatige tips maken het puzzelen te makkelijk (voor een deel is dat een grijs gebied, soms plaats ze alsnog maar niet in de eerste dagen). Dat geldt niet specifiek voor jouw hints natuurlijk, de lol van het puzzelen zit wat mij betreft vooral in het zelf vinden van de oplossing, als een ander je alles al aan rijkt is het niet echt meer een eigen verdienste anderzijds is het ook niet leuk helemaal vast te lopen en zijn hints wel gewenst als je anders niet tot een oplossing komt (want dat geeft ook geen voldoening).

   1. Hallo Roderick en medepuzzelaars,
    Ik breek mijn hoofd over de laatste rebus die ik nog moet oplossen: nummer 26.
    Wie o wie heeft een hint?

   2. dankjewel voor al je werk. Mooie site en ik heb er veel aan gehad . Zou heel fijn zijn als de nummering op volgorde zou zijn. Scheelt scrollen door alle tips en vragen.
    Graag volgend jaar weer ondanks de tegenwerking van alle regelgeving

    1. Roderik, bedankt voor het onderhouden van je site. Zonder alle tips van iedereen en jouw monnikenwerk was het me niet gelukt alles op te lossen. Hopelijk tot volgend jaar!