(Nederlands) Dr Denker kerstpuzzel 2023

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

Reageren

1,028 reacties op “(Nederlands) Dr Denker kerstpuzzel 2023

    1. Het tweede deel van het plaatje bevat twee ‘symbolen’ in elkaar

     Het eerste deel is wat t is en dan een andere aanduiding

     1. 32: wat is de naam van de componist?
      En verwerk die naam in het andere woord voor nevel

    1. Beste anoniem. De volgende keer als je naar een hint/tip vraagt, graag even een vraagteken (?) erbij zetten ipv een punt. (.) En je kon ook wel even ‘alsjeblieft’ erbij zetten, want dit komt heel agressief over zo. Ik vind het ook heel laf dat je anoniem hebt gecomment.

     Groet,
     Lars Bouma

     1. Mijn tip is dat de oplossing mij geen trein-associatie geeft, maar volgens Roderiks antwoordcheck is het wsch goed en het past in de eindoplossing.

     1. 17 Zus vraagt wat hun beroep is en wat ze doen. Obers, Kelners, serveerders, botteliers. En ze lossen elkaar af. Maar daar kom ik niet verder mee.

     1. Het lijkt een klein ootje te zijn, maar dat is gezichtsbedrog. Ga maar even slootje springen, banjeren door de velden, sla de vliegen weg, kijk uit voor de koeieflatsen onderweg en geniet van de wind door je haren (als je ze hebt) en als je heerlijk moe met blozende wangen naast de o staat te puffen dan pas ga je het zien.

   1. 17. Denk niet te moeilijk. Hoe noem je die mensen in een dergelijk etablisement? De ene komt, de ander gaat ...

 1. Dag Roderik ik kan op jouw website nergens de pagina met de tips voor de Kerstpuzzel van 2023 vinden. Waar vind ik de link?

     1. Ja, die poets heeft Dr Denker ons wel vaker gebakken - sterker nog, ik was op zoek naar het plaatje waar die poets in zat. Deze was het dus.

     1. 29. Tja dit plaatje heeft wel de kracht om iets in gang te zetten en ik bedoel niet alleen de radertjes van onze hersens.

     2. Ik staar me hier helemaal blind op en kom er niet uit (ondanks alle tips). Heeft iemand nog DE gouden tip voor mij?

  1. Ik blijf vastlopen op 24. Heb de hints allemaal gelezen maar kan niks met de omschrijving. Iemand nog iets duidelijkere hint?

    1. Ik herken er een zuiderbuur in, maar ik weet niet of dat relevant is. Heb de oplossing nog niet, tips?

     1. Hij mag wel opschieten ook, het is bijna 2024. Zijn collega's zijn allang klaar, genietend van de nieuwjaarsborrel maar hij heeft een achterstand.

   1. Kan iemand me helpen met rebus 19 alsjeblieft? Verwijzen die X-en naar een andere rebus bijvoorbeeld?

  1. Die vent had bij de spoorwegen een zeer belangrijke en verantwoordelijke taak. Maar zijn werk is al 150 jaar geleden geautomatiseerd.

    1. 11. Niezepies, Feico had het over plaatje 11. Feico had het over iemand die ook sporen achterliet op de wc. Ze noemden hem daarom de .. hoop dat je het kerstdiner al geconsumeerd hebt als je dit leest.

     1. Nou, je kunt deze hint ook op 13 toepassen. Nr. 13 krijg je namelijk ook het heen en weer van.

      Hint: deze dichter heeft een Zuid-Amerikaanse naamgenoot wiens vrouw 'Borderline' is.

  1. 13. Tja je krijgt het er heen en weer van he? De kapper heeft wel voorwerpen dat je hier kunt gebruiken.

  2. Lekker genieten van je vrije tijd. Met de trein kun je dan alle richtingen op. Als je maar tijdig terugbent voor de AM.

    1. 18. Er zaten er twee ..gezellig samen in een .. te bungelen met een prachtig uitzicht maar ze waren toch bloednerveus. Als ze maar niet neerstorten.

  1. Plaatje 13. Als je op de trein wacht, wacht je doorgaans ook op hem zelfs als je dat niet expres doet.

  1. Plaatje 9. Ben je nu al bij de stad aanbeland? Heb je soms wat overgeslagen? Plaatje 12 bijvoorbeeld..

   1. Oké, min of meer dezelfde achternaam, maar dit is een Nederlander, vaak in één adem genoemd met ene Menno. Als je de Argentijn bedoelt ben ik benieuwd wat je met de letters doet.

     1. 29. De trein komt niet vanzelf op gang. In Stadskanaal was het NK treintrekken gehouden. Dat is ook een manier natuurlijk.

    1. Ik vind het een erg bijzonder woord, had er nog niet eerder van gehoord maar ik zou het online woordenboek erbij halen

  1. Peter, helemaal mee eens en kunnen wij aub ook stoppen met al die niets toevoegende berichten als " bedankt, ik heb hem, ik zie het nog steeds niet, sorry, zie hem al"
   Het wordt straks een eindeloze stroom met berichten waar niet meer doorheen te scrollen is.
   Laten wij het leuk houden.

  1. Je kan de rebussen inzien in de app van het DvhN (kost je 5 euro eenmalig, of gratis voor abonnees), maar online is deze ook te vinden op facebook of reddit.

 2. Zou je de puzzel hier ook op kunnen zetten in JPG.bestandje oid. Zou m graag op mijn laptop willen openen?

   1. Ik vraag me af of de controle wel het goede antwoord geeft bij puzzel 8. Ik denk het goede woord te hebben en het past ook qua aantal letters. Maar volgens de controle is het fout….

  1. Dan heb jij vast het gezegde nog niet, mijn antwoord klopt ook beter bij het thema, jouw antwoord is veel algemener

  1. 37. Je kunt er wel over doorzagen en het naadje van de kous willen weten maar die hoek is gewoon niet in de haak. Laat maar gaan. Misschien later een pauze inlassen?

   1. Je begint met de afkorting van het Latijnse woord voor wat het eerste teken kan betekenen. Daar pas je de aanwijzing op toe. Dan staat er rechts een letter en een ... teken. Denk aan wiskunde. Alles samengevoegd geeft het antwoord en dat past prima in het thema!

  1. Ja, met je eens. Heb een jpg versie op de Facebook pagina gevonden en deze uitgeprint. Is een “ok” oplossing.

    1. Je moet de min of het streepje als heel klein onderdeel van de letter zien en dan doen wat er staat, anders komt de trein niet vooruit…

     1. Dit antwoord kan denk ik niet i.v.m. de slagzin. De derde letter is wel een klinker maar een andere.

 3. Wil iedereen alstublieft het rebusnummertje vermelden waarover de vraag/hint gaat?
  En wilt u aub het antwoord ook het nummertje voorzetten?

 4. Rebus 8: dacht het antwoord te hebben; ander woord voor deze letters en in een andere volgorde en dan de richting, maar antwoord controle zegt: niet juist. Iemand een cryptische omschrijving?

    1. 12: Ja, een deel van de vis. Maar wel een aardig groot stuk.
     En dan dezelfde hint als rebus 5 toepassen

  1. Hint 39: twee keer dezelfde letter. Duo T, maar dan een ander woord. En die probeer ik te laten verdwijnen.

  1. Ik bedacht iets, wegens gebrek aan fantasie, en tot mij verbazing keurde Roderik het goed. En het staat in Van Dale, dus het bestaat.

  1. 24. Uiteindelijk gevonden, maar in mijn optiek staat/kijkt die man de verkeerde kant op. Hij is niet iets aan het maken.

    1. Plaatje 36. De drie letters kregen een westerstorm te verduren en hellen over. De M is goed beschermd, tussen de andere twee letters. Schrijf de letters, positie van M op, ze vormen een toepassing dat je toepast. Je bent een baas als je het nu ziet!

     1. Ik denk dat bedoeld wordt dat iemand antwoord geeft op het bericht van een ander, terwijl het helemaal geen antwoord is. Een nieuwe thread moet je onderaan beginnen.

     2. Een post kapen is dat je op 'Beantwoorden' drukt en dan iets gaat vragen over een andere rebus dan waar de eerste vraag over ging (let op het inspringen van de reacties). Voor een nieuwe vraag gebruik je het formulier helemaal onderaan.

     3. Het lijkt mij duidelijk wat O.E bedoeld. De vraag is van Brenda die een tip vraagt voor rebus 36. Hierbinnen moet je niet naar een tip voor een andere rebus vragen.

  1. Die stokjes zijn de dingetjes om een horlogeband aan het horloge te monteren, dacht ik eerst. Maar nee, het zijn dingen die je (onder andere) aan de onderkant van een trein aantreft. Ze zijn gekruist, dat zie je. En dan moet je niet het linkerkruis hebben maar het rechter, hoewel ik eigenlijk geen verschil zie.
   Die gekruiste dingen kun je ook aantreffen in een verrekijker, hoewel de benaming dan iets anders is (namelijk met een meervoud).

  2. Nr.35 is wat er staat maar dan ..... = deel 1 + wat er dan staat. Ik heb deze gevonden door te kijken bij woorden van dingen die langs het spoor kunnen staan.

     1. Het antwoord waar Roderik naar verwijst is verklaarbaar (nu ik het eindelijk snap). Je moet wat letters weghalen van hetgeen je ziet. En welke, dat volgt als je de plaatsing van de middelste letter uitspreekt.

    1. 35. Catrien, nee. Het woord heeft er namelijk al twee, volgens de toepassing moet er een af. Dus de '-E' klopt wel.

    2. Catrien, graag niet andermans post 'kapen'. Als je een nieuwe vraag wilt stellen, graag onderaan een nieuwe post aanmaken (niet beantwoorden).

   1. Plaatje 38. Wat een meesterlijke vondst: een kerel die zijn toga stevig in zijn knuistjes houdt en schijt heeft aan de bruine toepassing rechtsonder in beeld. Het pakt je helemaal in.

  1. 20. Paaldansen? Fierljeppen? Voor paal staan? Spoor trekken, spoor wissen, roeren, boren drillen, baggeren..Zand? Grond?
   Zigzag, schroef, bibber, spies, schroefdraad, spies..
   Nee ik heb het nog steeds niet.
   Help, we komen er niet uit!

 5. Iedereen middagrust of weggespoeld door de regen?
  Ik heb nog een paar vragen.
  Doe ik in drie keer:
  Voor 35???? 2 x een kruis. Het lijken wel elektriciteitsleidingen.
  Wie heeft een hintje.

 6. Vervolg:
  Voor 36 :

  SME die letters vallen, lijkt het wel. Totaal vier letters. Nog 1 erbij, of toch anders??????

    1. Graag niet andermans post 'kapen'. Als je een nieuwe vraag wilt stellen, niet op beantwoorden klikken, maar een nieuwe post aanmaken.

     Maar ... Hint voor 16: Wat zie je? Hoe zie je het?

 7. roderik, hoe is .....ren niet het goede antwoord zijn bij plaatje 12. Misschien een fout in de antwoordencontrole of kijk ik helemaal verkeerd?

  Is maar 5 letters in het antwoordblad. Maar het is bijna goed.

   1. Nr 5. Beste E.O., Ik heb er al zo vaak heen gescrold, maar kan het niet ontdekken. Ik weet welke letter op de vierde plaats moet staan. Graag een andere tip

    1. Nr.5 voor Margriet. Er ligt een hele stapel ....... op een ding. Dit ding opschrijven en dan zie je wat je moet doen. Vergeet dan ook niet wat bovenaan staat.

  1. Je hoeft nog maar 1, zou je anderen niet een beetje op weg kunnen helpen door een paar hints te geven op gestelde vragen? Alvast bedankt (nog 28)

  1. Hint 18: van de letter n zijn er twee. Let verder op de positie van dit 'duo' op het plaatje èn ten opzichte van de andere letter.

  1. 40. Wat is dat pluizige en waar zit het omheen (denk in synoniemen)?

   Hint: het eerste draag je meestal niet bij het laatste.

 8. 29 is mijn laatste. ik zie echter geen enkele tip. heeft niemand deze opgelost. wie heeft de verlossende tip.

  1. 29: een synoniem voor een klein deel van de letter. Daarna de opdracht uitvoeren. Als je dat weet, heb je in een split second de oplossing!

    1. Hoe staan de letters vermeld? En waar bevindt zich de m? Dan alles letterlijk uitschrijven en dan heb je het antwoord.

  1. 27. Deze "slet" ligt op een specifieke plek in het plaatje. Benoem die plek en dan heb je het eerste gedeelte van het woord.

 9. Enorm dank voor deze site, met name de wat mij betreft onmisbare controle mogelijkheid die deze site biedt, heeft mij geholpen alle puzzels in m’n uppie op te lossen! Zonder deze site was dat een stuk lastiger geweest!