(Nederlands) Dr Denker kerstpuzzel 2021

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Reageren

696 reacties op “(Nederlands) Dr Denker kerstpuzzel 2021

     1. Fijn , we hadden breekijzer in ons hoofd…maar het kwartje valt nu

   1. Er lijkt linksonder een soort ijzeren mechanisme op dat onderdeel te zitten, heeft dat er mee te maken?

   2. Laat maar, we hebben hem al gevonden. 😉 De oplossing is precies wat we de hele tijd al dachten dat het wel moest zijn, we konden het alleen niet verklaren. Maar we legden de scheiding tussen de lettergrepen eerst op de verkeerde plek. 😉

  1. Ik kon zelf de raket niet vinden, pas nadat ik het antwoord had gevonden. Iets wat installateurs met leidingen doen, de bevalling, daar een crimineel woord bij bedenken en dan de raket opzoeken werkt ook 🙂

  1. Zoek een ander woord voor die kopjes, en zoals iemand anders al zei voor dat meisje een buitenlands synoniem.

    1. Dag Wilma, Wil je mij helpen met nr. 19. Het is voor een kennis van mij die dit niet ziet en niet verder kan. Het is haar laatste. Mvg. AW

     1. Ik wet het niet zeker, maar lijkt simpeler dan het lijkt. Die 2 strepen zijn een ..... en die min is geen min, maar gewoon een lullig streepje ertussen in. En voor + gebruiken we ook wel eens een &.
      Als ik het goed heb is ie gemakkelijker dan ik dacht.......

  1. Tijdens de lockdown zijn we dit massaal gaan doen, ander woord voor voettocht dus. En voer het woord onderaan letterlijk uit

  1. Lees de begeleidende tekst van Dr. Denker ook nog eens door. En combineer wat daar in staat met i.s.m.

   1. Toen ik de puzzel printte zag ik inderdaad slechts 37 regels op mijn A4. Blijkbaar te groot voor een A4?

     1. Wow, blijkt de gouden tip al dagen onder m'n neus te liggen zonder het door te hebben. Bedankt Aad 🙂 En Rob natuurlijk

  1. Iemand anders schreef eerder een tip (ere wie ere toekomt) waarmee ik de puzzel oplostte:
   Synoniem voor het geheel dat er van de boom komt.

    1. Het gaat inderdaad om de vijfde letter. Wat maakt die zo uniek? Als er een wedstrijd zou zijn tussen die 5 letters, op wat voor gebied zou die 5e letter dan winnen?

  1. Is ook een lastige om hints bij te geven het gaat om de positie van de -+ en de actie die deze symbolen weergeven moet je uitvoeren. Ik ben woorden gaan bedenken die met boeven en criminelen te maken hebben en qua aantal letters passen dat hielp voor mij.

  1. Het is een specifiek soort raket, met een unieke naam. Ik heb hem uiteindelijk op internet gevonden met oudere tips hierboven.

  1. Als je voor jezelf bepaalde regels hebt bedacht over wat je wel/niet eet, of regels van anderen volgt, hoe heet dat?

  1. Synoniemen bedenken voor elk woord dat je ziet. En dan kijken wat er bij het thema past. Oplossing van rebus 14 bestaat maar uit 3 letters, en als je de uiteindelijke zin al hebt hoef je er nog maar 2 in te vullen.

 1. Er zijn niet zo veel woorden van drie letters die eindigen op een (ik weet welke letter). Daar was er een bij dit wat met criminaliteit had te maken. Maar daarna duurde het nog even voor ik hem snapte.

 2. We hebben alle antwoorden, alleen nummer 33 nog niet. Met de hints doe gegeven zijn komen we niet verder. Kan iemand nog een hint geven? We worden er helemaal gek van🤪

 3. 11 en 12 kom ik werkelijk niet uit. Naast de tips die al gegeven zijn, zou ik heel blij zijn met nog een hint

 4. Roderik, Is er een trukje om de hints op datum achter elkaar te zien of per rebus gesorteerd. Zoals bij de hints van jkwt?
  Nu moet ik inmiddels langs > 300 meldingen scrollen om te zien of er iets tussengeplaatst is. Ook valt het mij op dat er nauwelijks op een vraag om een hint gereageerd wordt.
  Verder alle lof voor jouw werk !

  1. Met CTRL+F (Windows) of CMD+F (Mac) kun je meestal zoeken in de browser, op de smartphone kan het vaak ook. Je kan dan zoeken op rebusnummer "Rebus: 35" bijvoorbeeld. Het is een dilemma of ik er een soort 'opzoekboek' van wil maken omdat ik bang ben dat het de interactie niet ten goede komt (en het ombouwen kost wel wat werk). Het risico is dat men een hint komt zoeken en over alle berichten heen gaat en vervolgens zelf geen bijdrage levert aan vragen van anderen. En dan krijg je nog meer dat men klaagt dat er te weinig hints zijn en in verhouding veel vragen om tips. Een maatwerkoplossing zou een optie zijn, dat je bv. eerst een hint moet geven alvorens je kan zoeken maar ook dat is misschien weer een te hoge drempel voor de bezoekers (en dat zou ik apart moeten bouwen dan, terwijl dit nu inhaakt op de functionaliteit van WordPress).

   1. Ik lees nu pas dat het wel de bedoeling is ook hints te plaatsen. Daar was ik nog te onzeker voor als beginnende "dr.denker".
    Sorry daarvoor ik hoop dat hij volgend jaar weer in onze krant staat en zal dan zeker mijn best doen ook een bijdrage te leveren.

 5. Mijn antwoord is juist volgens 26% van de deelnemers. Kan iemand mij in de richting van het andere antwoord duwen? Ook weet ik nog niet heel goed hoe ik op dit antwoord ben gekomen. Kan iemand mij daar ook een tip voor geven behalve te noemen dat het Frans zangers zijn want daar kom ik niet meer verder mee.

  1. Je hebt het juiste antwoord. Omdat er toch nog wat verschillende antwoorden zijn staat er bij hoeveel procent dit antwoord koos (en 26% is dan best veel van de meer dan 30 verschillende antwoorden), het is wel degelijk het meest gegeven (en juiste) antwoord. Voor de duidelijkheid heb ik de tekst en kleur aangepast voor het antwoord.

  1. Ik weet toevallig dat de bloemist hier op de hoek het in z'n potten stopt, maar ik kom daar liever niet. Te gevaarlijk.

  1. Ja,ik sluit me erbij aan.Roderick reuze bedankt voor de mooie puzzel.Heb er nachten van wakker gelegen.En natuurlijk ook iedereen boor de ondersteuning.

 6. Mogen we alsjeblieft nog extra hints voor 26 komen er steeds maar niet uit. De laatste die we nog moeten. Voor de rest bedankt voor de tips iedereen.

 7. Ondanks alle tips komen wij niet uit 34. We zien een x aan een ketting? Of een x hanger? Of iets van goud?

  1. Benoem de ruimte, en wat ligt er in? Zet die twee achter elkaar. Dan de rebus toepassen op het eerste woord. Het tweede woord geeft niet de juiste schrijfwijze maar wel klank vh woord.

 8. Ik heb 22, 33 en 40 als laatste niet. Alle tips herhaaldelijk gelezen maar ik kom er niet uit Wie kan me helpen met nieuwe tips?

 9. jaaaaa, ik heb hem af, hier in zuid holland voor het eerst in de krant dus mijn eerste "dr. Denker" en de enigste puzzelaar in mijn gezin dus alleen opgelost vandaar heeeeeel erg genoten van deze site met meedenkers, bedankt allemaal.

 10. Iemand een tip voor rebus 4? Geen eerdere tips gezien dus zal wel erg voor de hand liggen, maar zie het maar niet....

  1. Het gaat erom wat in de zak zit, vind het zelf meer op sla lijken, maar dat is het niet. Iets anders wat in de tuin staat.

 11. Leuke site dit, voor het eerst ontdekt. Om te onthouden voor volgend jaar. We missen er nog veel, we hopen op een makkelijker thema volgend jaar!

 12. Bedankt voor al jullie hulp. Ik heb ze allemaal. Ook plaatste zich ik veel hints, maar daarvan werd niet alles geplaatst, probeer nu anderen toch nog te helpen.Groet en tot volgend jaar.