Overdrachtsbelasting starters is grote domper voor wie 35 of ouder is.

Freelance web developer met interesse in AI, robotica, frontend en backend php development.

thumb image
Delen

De kranten kopten al even voor prinsjesdag het heuglijke nieuws dat het kabinet in 2021 de overdrachtsbelasting wil afschaffen voor starters op de woningmarkt. Een regeling die het makkelijker zou moeten maken een eerste huis te kopen in een toch al overbelaste woningmarkt. Dat lijkt leuk, maar het effect is natuurlijk dat wanneer het minder kost er meer ruimte is om tegen elkaar op te bieden, met als resultaat dat de huizenprijzen zullen stijgen. Een cadeautje dus voor de huizenbezitter die zijn woning verkoopt. In principe zou dat het geval zijn als iedereen het cadeau kreeg, maar de niet-starter krijgt het niet, dus het zou je kansen als jonge starter wel kunnen verbeteren.

Enthousiast als ik was, sloot ik voorlopig Funda en de toch al moeizame huizenjacht voorlopig af, om niet heel veel later te horen dat het helemaal niet bedoeld is voor starters. De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft voor mensen tot 35 jaar oud. Het gaat dus om een soort leeftijdsdiscriminatie en niet of je starter bent. Ik ben de 35 al gepasseerd en betaal al jaren een hoge huur in de randstad. Met weinig budget om een huis te kopen zal ik voorlopig nog meer geld moeten uitgeven aan de huur en door de regeling ook nog eens op een hogere huizenprijs kunnen rekenen, een huizenprijzen die zal worden opgedreven door kopers die nu met een voordelige (lage rente) hypotheek en geen overdrachtsbelasting kunnen profiteren en de huizenprijs opdrijven. Een extra straf van duizenden euro's dus van de regering voor wie het nog niet gelukt is of nog niet heeft geprobeerd zijn eerste huis te kopen op of na zijn 35e.

Daar komt bij dat het echte probleem natuurlijk is dat er meer mensen een huis zoeken dan dat er huizen zijn. Krapte op de woningmarkt kan dus maar op 1 manier opgelost worden, door woningen te creëren. Immers waar blijven die mensen anders die hun huis verkopen aan die zogenaamde starters. Alhoewel op 1 manier, een andere manier is natuurlijk het inzetten op bevolkingskrimp met meer belasting op het krijgen van kinderen en een strenger traject voor nieuwkomers in de samenleving.

Er is overigens een petitie om de leeftijdsgrens uit het voorstel te halen, maar die is nog weinig gesteund. Daarnaast zou ik het gewoon bij het oude laten, de 2% overdrachtsbelasting is al redelijk laag ten op zichte van andere landen en dergelijke verandering komen altijd met de nodige aanpassingsproblemen waarbij mensen benadeeld worden (bv. omdat ze net al een huis hebben gekocht).

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recente artikelen